Foto: AP / Luca Bruno

teška situacija

POTOPLJEN GRAD! PONOVO RASTE NIVO VODE U VENECIJI: Zatvoren Trg Svetog Marka, turisti se slikaju u vodi do kolena, a meštani plaču! (FOTO, VIDEO)

Nivo vode u Veneciji ponovo raste, tri dana nakon najvišeg zabeleženog nivoa poplave u poslednjih 50 godina.

Planeta
> 14:02h

Nivo vode u Veneciji iznosi od oko 154 centimetara, a oko 80 odsto grada je pod vodom. Predviđa se da će nivo vode danas dostići 1,60 metara, što je mnogo iznad normalnih nivoa. Na Trgu Svetog Marka voda je "do kolena".

Italijanska vlada proglasila je vanredno stanje u tom gradu, tri dana nakon što je nivo vode dostigao 1,87 metara. Najveći nivo vode je izmeren 1966. godine kada je iznosio 194 centimetara.

Poplava je prouzrokovana obilnom kišom koja se poklopila sa punim mesecom, koji je doneo visoku plimu, a vetar ju je naneo na Veneciju.

Takođe, Venecija je grad prepun kanala, pa je u opasnosti i zbog porasta nivoa mora usled klimatskih promena. Venecija je počela izgradnju pokretnih barijera nazvanih "Mojsije" koje imaju za cilj da spreče poplave.

Međutim, projekat usporavaju kritike ekologa koji smatraju da će time biti uništen ekosistem lagune, kao i prekoračenje troškova i skandal sa korupcijom.

Podsetimo, jedan čovek je poginuo kada je pre tri dana nivo vode narastao na najviši nivo još od 1966. godine.

VELIKA ŠTETA

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro izjavio je da će šteta od poplave biti nekoliko stotina miliona evra, i da nije reč samo o šteti, "već i o budućnosti grada".

On je takođe naredio da se zatvori čuveni Trg Svetog Marka.

foto: AP / Luca Bruno

"Prisiljen sam sa da zatvorim trg, u slučaju da se bilo šta dogodi", rekao je danas gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro.

"Video sam ljude kako plaču jer su sve izgubili. Ako ne želimo da grad bude napušten, moramo da damo određene odgovore. Ne radi se samo o proceni štete, već i o budućnosti ovog grada", rekao je gradonačelnik Venecije, prenosi Njujork tajms.

Škole ne rade već treći dan. Vaporeti, popularno prevozno sredstvo u gradu na vodi, takođe ne radi.

Najviši nivo vode u poslednjih 50 godina od 1.87 metara oštetio je kulturne spomenike, prodavnice i domove. Više od 80 odsto grada na vodi je poplavljeno.

Vlasti su proglasile vanredno stanje u gradu koji je pod Uneskovom zaštitom.

Građani čije su kuće oštećene dobiće od 5.000 evra, dok će trgovci dobiti do 20.000 evra za naknadu štete.

VODA CURI NA SVE STRANE

Prve sirene su se oglasile u zoru. Jeziv zvuk se čuo nad gradom sa drevnim mostovima i putevima na vodi.

U roku od nekoliko sati, mutna zelena voda Velikog kanala poplavila je obalu.

Ubrzo su poplavljene i obližnje ulice. Turisti sa plastičnim kesama na cipelama, nosili su kofere po uzdignućima koje su vlasti postavile kako bi pešaci mogli da se kreću.

foto: AP / Luca Bruno

Voda je rasla sa svih strana. Vlasnici prodavnica i malih biznisa uključili su male pumpe, podigli male brane od poplava pred svojim vratima, ali to nažalost nije imali nikakvog efekta.

U prodavnicama suvenira i kafićima, voda je stigla do članaka.

"Bolno je gledati kako je grad sve oštećeniji, umetnička dela ugrožena, a turizam na kolenima", napisao je premijer Đuzepe Konte na Fejsbuku nakon posete Veneciji u sredu.

TURISTI SE SLIKAJU

Dok vlasti procenjuju stepen štete u gradu, pojedini meštani prkose poplavama. Mnogi su se zaustavili da popiju svoju kafu u poplavljenim kafićima, a espreso su pili dok su stajali u vodi dubokoj nekoliko centimetara.

Građani se trude da pomere svoje stvari na vise spratove kako bi nešto uspeli da spasu.

Austrijska turistkinja Kornelija Litšauer (28) je imala pomešane emocije dok je gledala potopljen grad.

"Turisti imaju šta da vide, ali je ovo za meštane pravi problem. Čudno je. Turisti se slikaju, ali grad pati", rekla je ona.

Kurir.rs/Beta/Skaj njuz/BBC na srpskom/aljazeera.com

Foto: AP / Luca Bruno