Foto: Facebook/Printscreen

ustaška retorika

HOĆE DA PREKOPAVA JASENOVAC, A SAD SE NEUSPEŠNO VADI: Škoro kaže da je njegova sramotna izjava montaža! (VIDEO)

Hrvatski predsednički kandidat Miroslav Škoro poručio je na jednom manjem skupu da se ne boji da brani ustaški pozdrav "Za dom spremni" i da će, ako je potrebno, "prekopati Jasenova", a dan nakon što je snimak njegovog govora objavljen kaže da je reč o montaži.

Hrvatska

Navodno, kaže da je mislio da treba prekopati sve arhive i učiniti ih dostupnim i onda naučnim pristupom doći do istine.

Upozorio je i kako su u proteklih nekoliko dana njegove izjave bile montirane kako bi se lažno prikazao u javnosti.

"Istina o Vukovaru, Škabrnji, Blajburgu, Jasenovcu je ono što nam je nužno. Ako poslušate tu vest koja je izmontirana, onda ona glasi da ćemo prekopati sve, a nakon toga definitivno ne ide reč Jasenovac. Kao naučnik uistinu tvrdim da treba prekopati sve arhive i učiniti ih dostupnim i naučnim pristupom doći do istine. Nažalost, naši arhivi su uglavnom u Beogradu", kazao je Škoro rekavši kako, ako se mi ne možemo dogovoriti kako doći do istine, treba utvrđivanje istine prepustiti međunarodnim komisijama.

Novinarima je, na pitanje koje je njegovo mišljenje u vezi s pitanjem ćiriličnih ploča u Vukovaru, odgovorio kako lično nema ništa protiv ćirilice, ali da joj u Vukovaru može biti mesto tek kada se o tome dogovore Vukovarci. Dodao je da zna da piše na ćirilici i smatra kako to pismo u Hrvatskoj nikome posebno ne smeta, ali da je Vukovar nešto sasvim drugo od ostataka Hrvatske u vezi s tim pitanjem.

"Vukovar je zaista mesto posebnog pijeteta i Vukovar je mesto u kojem ćirilica izaziva sasvim drugačiji osećaj i da budem iskren kada budem predsednik države ili kada se bude dogodila takva situacija, a ja budem još živ, kada se moj prijatelj hrvatski pukovnik Peđa Mišić bude s ostalim Vukovarcima dogovorio da ploče budu na ćirilici ili nekom drugom pismu, ja ću ga sam pridržati da je on sam gore postavi, a do tada nemojmo se igrati s osećanjima Vukovaraca i Vukovara", poručio je Miroslav Škoro.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Facebook/Printscreen