Foto: Kurir.rs/VMA

svečani skup

110 GODINA VOJNE INFEKTOLOGIJE: Doktori sa VMA poznati širom sveta (FOTO)

Društvo

Jubilarnih 110 godina vojne infektologije i Klinike za infektivne i tropske bolesti Vojnomedicinske akademije obeleženo je danas svečanim skupom u amfiteatru VMA. Načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, čestitajući praznik, rekao je da se 110 godina Klinike obeležava u znaku i drugih jubileja - 180 godina vojnog zdravstva i 175 godina VMA.

- Brojne generacije borile su se sa iskustvima iz ratova, ujedno razvijale nove metode dijagnostike i lečenja, a kadar se kontinuirano usavršavao u zemlji i svetu, istakao je Vukosavljević na skupu kome je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

foto: Kurir.rs/VMA

Vukosavljević je naglasio, kaže se u saopštenju, da se vojni infektolozi u svakodnevnoj praksi susreću sa različitim infekcijama i da su članovi multidisciplinarnog pristupa u lečenju brojnih oboljenja, po čemu je VMA prepoznata i van granica naše zemlje.

Načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA pukovnik prof. dr Dragan Mikić istakao je da je infektologija na svetskom nivou u poslednje tri decenije doživela veliki napredak.

foto: Kurir.rs/VMA

Stvaranje novog profila vrhunski edukovanih infektologa u dovoljnom broju, spremnih da se bezrezervno bave strukom i naukom, uvek je dobitna kombinacija, naglasio je Mikić, ukazujući na buduću orijentaciju u razvoju vojne infektologije.

Jubilej je obeležen i promocijom knjige "110 godina vojne infektologije i Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA", koju je nedavno objavio Medija centar "Odbrana".

FOTO: Kurir.rs/VMA
FOTO: Kurir.rs/VMA
FOTO: Kurir.rs/VMA
FOTO: Kurir.rs/VMA
FOTO: Kurir.rs/VMA
FOTO: Kurir.rs/VMA

U njoj su pored kliničkog rada i uspeha u lečenju, predstavljene aktivnosti nastavnika Medicinskog fakulteta VMA sa Klinike, iskustva infektologa u okviru medicinskog kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, a date su i biografije 15 šefova Odeljenja, odnosno Klinike za zarazne bolesti, koliko ih je bilo od 1909. godine.

(Kurir.rs)