Foto: AP/Vadim Ghirda

svi čekaju rezultate

DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA U RUMUNIJI: Narod danas izlazi na birališta, očekuje se pobeda aktuelnog šefa države!

U Rumuniji je počeo drugi krug predsedničkih izbora, u kojem se očekuje pobeda aktuelnog predsednika Klausa Johanisa nad donedavnom premijerkom Vjorikom Dančilom.

Planeta
> 11:13h

Iako nisu objavljeni rezultati skorašnjih anketa, lokalni kladioničari daju velike šanse da Johanis, koji je obećao da ponovo započne pravosudne reforme, odnese laku pobedu.

U Rumuniji su pod socijaldemokratskom vladom Dančile unazađene anti-korupcijske mere i oslabljena nezavisnost sudstva, što je izazvalo oštre kritike Brisela, navodi Rojters.

Zapadni saveznici i Evropska unija su međutim odali priznanje Johanisu (60) zbog pokušaja da zaštiti vladavinu prava, posebno zbog suprotstavljanja pokušajima da se ograniči sloboda sudstva.

Predsednička ovlašćenja u Rumuniji su uglavnom ograničena na imenovanje mandatara na osnovu toga koja grupacija ima dovoljno poslanika da formira vladu.

Predsednik takođe može da ospori zakone pred Ustavnim sudom i da postavi glavne tužioce.

Ako bude ponovo izabran, Johanis će imati priliku da postavi tužioce za korupciju i mafiju, koji će se ozbiljno suprotstaviti rasprostranjenoj korupciji uz podršku premijera Ludovika Orbana, koji je dobio podršku za svoju liberalnu manjinsku vladu pre tri nedelje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Vadim Ghirda