Foto: Tanjug/Rade Prelić

od 5. do 8. decembra

FESTIVAL NAUKE U BEOGRADU: Razotkrićemo da li je Zemlja okrugla ili ravna ploča!

Društvo

BEOGRAD - Festival nauke, 13. po redu, održaće se ove godine od 5. do 8. decembra na više od 6.000 kvadrata Beogradskog sajma.

Pod sloganom "Razotkrivanje" izlagaće više od 600 učesnika, sa preko 60 postavki.

Glavni programski koordinator festivala Nenad Zarić istakao je na danas da će tokom ovih četiri dana pokazati da je "nauka najbolja saveznica u borbi za istinu."

"Potrudićemo se da razotkrijemo zablude i mitove uz pomoć nauke i naučnih dostignuća. Neke od tih su zablude o zračenju koje ćemo proveriti kroz "Radioaktivnu sobu" gde posetioce čeka crtanje UV bojama, zatim zablude o zemlji da li je okrugla ili je ravna ploča, kao i antimikrobna rezistencija, odnosno zloupotreba antibiotika i koliko je važno da ne preteramo s konzumacijom istih...", najavio je Zarić ističući da su navedene zablude samo mali deo svega onoga što posetioce čeka na Sajmu.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Od nuklearnih elektrana, preko života na Zemljinim polovima, do onih najsitnijih nano-avantura, glavni festivalski program "Nauka bez prestanka" provešće posetioce kroz niz naučnih izazova, eksperimenata sa ciljem da razotkriju preživele mitove, otklone sve zablude i objasne porekla brojnih sujevarja.

Iz naučne radionice Milana Popovića iz "Fenomen" naučnog centra, stižu naučni top i jedinstveni hoverkraft nastao uz pomoć duvača lišća, a na današnjoj konfereniciji on je najavio i zanimljivo razbijanje mita - da je zemlje ravna ploča.

"Kao i uvek, na našoj zoni očekujte eksplozije, šou program, različite eksperimente, a posebno za ovu priliku, poslali smo nekoliko naših kamera na 25.000 metara u visinu i snimili neverovatne snimke naše okrugle Zemlje", najavio je Popović.

Svoje genijalne izume, veštine i znanja i ove godine će prikazati osnovci i srednjoškolci iz cele Srbije u okviru festivalske zone "Ekspert tinejdžeri".

"Na inicijaticu učenika odlučili smo da razotkrijemo na koje je sve načine umrežen svet današnjice i šta nam omogućavaju svi ti pametni uređaji kada se udruže. Uz to će preispitati brojne mitove vezane za nedostižni perpetuum mobile, uhvatiće se u koštac sa Teslinim munjama i još mnogo toga. Naši mladi naučnici su najbolji i moramo ih ohrabriti i podržavati u njihovim naumima", kazao je Jovica Milisavljević iz Matematičke gimnazije u Beogradu.

Glavna festivalska Naučno-fanstastična bina ugostiće u hali 5 naučnike iz celog sveta koji će vršiti različite eksperimente.

Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara važe za jedan festivalski dan u halama 3, 3A, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena ekplozivna Naučno-fantastična bina. Deca do 5 godina uz pratnju roditelja ili staratelja ne plaćaju ulaz.

(Kurir.rs/Tanjug)