Foto: Privatna Arhiva

RASKRINKANI

AFERA KRTICA TRESE HRVATSKU! Vođe ŠKALJARACA i KAVČANA kupovale pasoše preko PEVAČICE! OVO SU LAŽNI HRVATI

Vođe klanova davale i do 15.000 evra za hrvatske pasoše, u čije lažne podatke je bilo gotovo nemoguće posumnjati tokom graničnih kontrola!

Crna Hronika
> 11:33h

Kriminalna grupa koju vodi Nusret Seferović (49), hrvatski „kralj Roma“, kako sumnjaju hrvatski istražitelji, obezbedila je lažne pasoše te države vođama škaljarskog klana - Jovanu Vukotić i Igoru Dedoviću (41), ali i visokopozicioniranim članovima suprotstavljenog kavačkog klana - Demiru Meljoviću i Milanu Vujotiću!

Kako prenose hrvatski mediji, kao posrednik u prodaji pasoša, u velikoj akciji policije pod nazivom „Krtica“, uhapšena je i pevačica Ankica Demirović, kao i njen suprug Romeo, a proverava se i da li su imali saradnike u Srbiji.

Vođe škaljarskog klana, pripadnici zemunskog klana i navijačkih grupa iz Srbije, dakle nosioci organizovanog kriminala iz celog regiona, koji se povezuju s međunarodnom trgovinom kokaina i ubistvima širom sveta, u protekle su dve godine koristili autentične hrvatske dokumente s falsifikovanim podacima. Kriminalne grupe koje su taj posao obavljale za njih zaradile su više od 700.000 evra.

Autentični dokumenti

- Sumnja se da je grupa falsifikovanim pasošima još 2017. počela da snabdeva vođe dva zaraćena klana, ali i navijače iz Srbije i druge pripadnike kriminalnih grupa iz regiona. Pasoše su prodavali za 3.500 do 15.000 evra, a klijente su nalazili uglavnom među ljudima iz regiona koji se povezuju sa trgovinom kokainom i ubistvima - prenose hrvatski mediji.

Kako navode, pasoši koji su pravljeni vođama klanova bili su autentični, tj. originalni hrvatski pasoši, ali sa falsifikovanim podacima.Na spisku imena tridesetak uhapšenih, podsetimo, osim „kralja Roma“ i pevačice, nalazi se i Senka Staroveški, portparolka karlovačke policije.

foto: Printscreen

- Staroveški se sumnjiči da je preko kolega, uglavnom referenata zaposlenih u MUP, pribavljala identitete ljudi, uglavnom raseljenih iz Hrvatske ili onih koji su po rođenju imali državljanstvo Hrvatske, a nikada nisu vadili dokumenta ove države, na čija su imena pravljeni falsifikati za kriminalce. Koliko su bili pedantni, pokazuje i to što su proveravali i da osoba na čije ime prave dokument nikada nije imala problem sa policijom - prenose izvori iz istrage.

Posrednici

Kako navode, dobijene podatke portparolka je prenosila pevačici i njenom suprugu, a oni su ih dostavljali „kralju Roma“.

- Na osnovu ovih podataka, izrađivani su prvo falsifikovani srpski pasoši u koje su stavljali fotografije osoba kojima su dokumenta bila namenjena. Takav dokument, s obzirom na to da se radilo o dvojnim državljanima Hrvatske i Srbije, bio je osnova da se u hrvatskom MUP službeno zatraži izdavanje hrvatskog pasoša i lične karte. Ti su zahtevi predavani na tačno dogovorene policijske šaltere, a jedan od uhapšenih policajaca je čak, umesto otisaka prstiju osoba koje su tražile takva dokumenta, stavljao svoj otisak - otkrili su izvori.

Sagovornik otkriva i da je upravo vođa škaljarskog klana tako dobio dokumenta čoveka koji živi u Srbiji, ali sa svojom fotografijom.

Lažni Hrvati

  • Igor Dedović, koji slovi za vođu „škaljaraca“ i nalazi se u bekstvu, pošto je Crna Gora za njim raspisala poternicu
  • Jovan Vukotić, navodni vođa škaljarskog klana, koji trenutno služi kaznu od 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog makedonskog pasoša
  • Dragan Pečurica, čovek koji važi za pripadnika barske grupe, bliske Vukotiću i škaljarskom klanu
  • Damir Meljović, visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana, koji je uhapšen 9. maja u Parizu sa 69 kilograma kokaina
  • Milan Vujotić, blizak je navodno kavačkom klanu, a pre nekoliko godina u Beogradu mu je dignut u vazduh „audi“
  • Stevan Agbaba iz Sremskih Karlovaca, koji je dobro poznat srpskoj policiji, osuđen je nedavno u Engleskoj na 12 godina zatvora zbog šverca 22 kilograma kokaina
  • Krsto Vujić Terminator iz Herceg Novog preživeo je nekoliko atentata, a posljednji prošle godine, kad su na njega pucali iz snajpera
  • foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs / Jelena Spasić

Foto: Profimedia