Foto: Beta/Miloš Miškov

upozorenje

UNS: Protiv Radomirovića se vodi hajka, izložen mržnji na društvenim mrežama

Društvo

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorilo je danas da se protiv predsednika tog udruženja Vladimira Radomirovića na društvenim mrežama pokrenula kampanja mržnje nakon njegovog gostovanja u "Utisku nedelje" na TV Nova S.

"Radomirović je izložen hajci isključivo zbog toga što je u emisiji, u skladu sa novinarskim standardima u svetu, tražio objašnjenje urednice Vesne Mališić za povučenu naslovnicu NIN-a na kojoj je puška uperena u predsednika Srbije, kao i odgovor zašto se kolegijum nije suprotstavio odluci Ringijer Aksel Špringera da povuče naslovnicu, videvši to kao cenzuru i pokazatelj neslobode urednika od izdavača", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je istovremeno sa iznošenjem, kako je navedeno, uvreda i pretnji na društvenim mrežama usledio i "brutalni pokušaj diskreditacije antikorpucijskog sajta Pištaljka za koji Radomirović radi i njegovog novinarskog rada u zaštiti uzbunjivača".

"UNS ukazuje da se, nažalost, kampanji klevetanja priključio novinar BIRN-a Slobodan Georgiev koji je na Tviteru izneo neistinu da je Radomirović, kao urednik Pištaljke, znao da je uzbunjivač Aleksandar Obradović iz Krušika uhapšen, a da to nije objavio. Georgiev je ovu ozbiljnu optužbu izneo bez ikakvog dokaza, što je samo po sebi kršenje Kodeksa novinara Srbije", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen)