Foto: Shutterstock

PODMUKLI KRIVCI

KAŠLJETE NEKOLIKO NEDELJA? Evo koji su sve UZROCI i kada je vreme za LEKARA!

Ako neprekidno kašljete tri nedelje, obratite se lekaru. Pileća supa s povrćem i limunov sok pomešan s medom ublažavaju simptome gripa i prehlade

Život

Uzroci kašlja su različiti, od prehlade, gripa, bronhitisa, upale pluća i alergija, preko lekova, do prevelike količine sluzi i vraćanja želudačne kiseline u jednjak.

Ako pijete lekove za regulaciju krvnog pritiska, kašalj je moguća nuspojava jer oni razdražuju živce u cevčicama koje vode do pluća pa telo kašljanjem pokušava da ih pročistiti. Pušački kašalj može biti znak ozbiljnijih oboljenja poput raka pluća ili hronične opstruktivne bolesti pluća. Duboki kašalj sa iskašljavanjem sluzi, koji je počeo zbog pušenja, može biti i posledica hroničnog ili dugotrajnog bronhitisa. I rak pluća može uzrokovati kašalj.

Astma: parfemi otežavaju stanje

U pitanju je hronična upala donjih disajnih puteva koja može nastati nakon infekcije gornjih disajnih puteva, nakon izlaganja jakim mirisima ili hladnom vazduhu.

foto: Profimedia

Rešenje: Izbegavajte sve što može da izazove astmu, od alergena iz okoline preko parfema do vežbanja. Ako vas kašalj muči duže od dve nedelje, otežano i plitko dišete, odmah se javite lekaru. Nakon alergotesta on će vam propisati adekvatan lek koji širi disajne puteve i olakšava disanje.

Prehlada i grip: pijte bar litar tečnosti dnevno

Od kašlja prouzrokovanog prehladom ne možete da spavate, ali on najčešće i odlazi s prehladom, bez ikakvih posledica.

Rešenje: Danju pijte najmanje litar tečnosti. Kad je disajni put vlažan, kašalj je produktivniji, manje je bolan i lakše pročišćava pluća. Budite umereni sa sirupima protiv kašlja jer mogu sprečiti izbacivanje sluzi. Ali ako je kašalj propraćen temperaturom, iskašljavanjem krvi i sluzi, prati ga bol u grudima i nedostatak daha, hitno posetite lekara.

foto: Shutterstock

Bolje spavanje: koristite ovlaživač vazduha

Za kašalj izazvan slivanjem sluzi iz nosa u grlo uzročnici mogu biti alergije, para, dim i infekcije gornjih disajnih puteva.

Rešenje: Bilo da je kašalj suv ili vlažan, popraćen škakljanjem ili upalom grla, najvažnije je pročistiti sluz. Ako je krivac suv vazduh noću, uključite ovlaživač vazduha (ili stavite šerpicu s vodom na radijatore). Ako je uzrok prehlada, ublažite je preparatom koji rastvara sluz koji će vam dati lekar ili sprejom za nos. Pomaže i ispiranje sinusa fiziološkom rastvorom.

foto: Shutterstock

Magareći kašalj: pomažu antibiotici i sirupi

To je zarazna infekcija disajnih puteva uzrokovana bakterijom koju prati piskav kašalj s iskašljavanjem.

Rešenje: Lekar će vam uzeti bris nosa ili grla i uraditi test. Može vam pomoći sirup za suzbijanje kašlja. Stavite ovlaživač vazduha u spavaću sobu - vlažni vazduh će razrediti sluz i smiriti nadražena pluća. Lekar će vam propisati i antibiotike koji će uništiti bakterije uzročnike kašlja.

Preparati iz kuhinje Limun i med smiruju upalu

Sok od pola limuna pomešajte sa dve, tri kašike meda i pijuckajte po potrebi. Mešavina limunovog soka i meda umiruje upalu grla i zaustavlja golicanje koje stimuliše kašalj.

Znaci za uzbunu

Ne morate trčati lekaru čim se zakašljete, osim ako imate povišenu temperaturu. Ali obavezno pratite koliko kašalj traje

- Ako nije praćen visokom temperaturom i potraje tri nedelje, javite se lekaru. - Ako vas muči suvi kašalj popraćen krkljanjem, i to uglavnom noću, on može biti posledica gripa ili prehlade. Najčešće nestaje spontano, i to nakon nekoliko nedelja. Svakako idite kod lekara da biste isključili mogućnost upale, a u međuvremenu simptome olakšajte parenjem. Nagnite se iznad posude u koju ste sipali prokuvanu vodu i nekoliko kapi eteričnog ulja nane.

- Ako neprestano kašljete, a intenzitet se pojačava ujutru i kašalj je popraćen iskašljavanjem žutozelene sluzi, šištanjem, upaljenim grlom i začepljenim nosom, verovatno je reč o akutnom bronhitisu. Obavezno se obratite lekaru, što više se odmarajte i pijte puno tečnosti, koja će prorediti sluz i olakšati iskašljavanje.

foto: Profimedia

Kurir.rs / Foto: Shutterstock