Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Otvoreno

VUČIĆ: Sramota me što bivši predsednik nije hteo da ga vide s Lukašenkom

Vučić ispričao da je predsednik Belorusije svojevremeno privatno boravio na Kopaoniku, a tadašnji šef države želeo je jedino tajno da se sretne s njim. Lukašenko je to odbio jer nema razlog da se krije

Politika
> 08:12h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je juče da mu je čast što je ugostio beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, velikog prijatelja Srbije i jedinog svetskog lidera koji je došao u Beograd 1999, tokom NATO bombardovanja, i zahvalio što Belorusija nikad nije glasala protiv naše države.

Vučić je priznao da se, međutim, postideo događaja iz nedavne prošlosti, kad je Lukašenko privatno boravio na Kopaoniku, a tadašnji predsednik Srbije želeo da se sretne sa njim, ali tajno, kako ne bi bili viđeni.

Ispravljanje nepravde

- Lukašenko je to odbio i odgovorio da nije ništa ukrao da bi se krio, već je predsednik ponosne zemlje, a ja kažem da mi je čast što razgovaramo ovde - kazao je Vučić i ocenio da je tada učinjena nepravda prema Lukašenku i da se tadašnje rukovodstvo nije korektno ponelo: - Morao sam 10 puta da mu kažem da se to neće ponoviti u Srbiji.

Lukašenko je, podsetimo, marta 2009. proveo sa porodicom - sinovima, snajama, unucima, obezbeđenjem i ostalim osobljem iz pratnje - sedmodnevni odmor na Kopaoniku. Tada je predsednik bio Boris Tadić.

foto: Dragana Udovičić

Vučić je, inače, kazao da je uveren da će poseta Lukašenka, s kojim je juče imao plodonosne razgovore, biti značajan podsticaj za razvoj saradnje u svim društvenim sferama, jer su politički odnosi dve prijateljske zemlje već odlični.

Zajedničke vizije

Lukašenko je ponovio da Belorusija ne menja stav o integritetu i suverenitetu Srbije i da će pružati podršku na različitim međunarodnim terenima. - Da nema Vučićevog napora, ne bismo imali današnji nivo odnosa. Mi delimo zajedničke vizije. Rekao sam Aleksandru, ako išta možemo da vam pomognemo, recite i mi ćemo to rado učiniti. Ali isto tako i mi računamo na podršku Srbije. Treba da radimo aktivnije, ne treba da sedimo i mislimo da će nam Gospod Bog pružiti sam - kazao je on i srpskom narodu poručio da čuje šta mu drugi govore, ali da se oslanja isključivo na svoju pamet i sluša je, jer se sreća ne traži na ulicama. - Nemojte da žurite, samo malo pričekajte, Srbija je zemlja koja će da cveta.

Belorusija i Srbija potpisale su juče sporazume o saradnji u oblasti pravosuđa, nauke, obrazovanja, inovacija, kao i dokumenta o saradnji pošta i banaka.

Lukašenko se juče obratio i poslanicima u Skupštini.

Poklon

SUHOMESNATI PROIZVODI I IKONA

Predsednik je kazao da je od Lukašenka dobio mnogo suhomesnatih proizvoda iz Belorusije i ikonu Svetog Nikole, slave porodice Vučić.

- To je posna slava, ali te proizvode možemo jesti tri dana kasnije - kazao je Vučić i otkrio da voli beloruske čokolade.

Soči

VUČIĆ DANAS S PUTINOM

foto: EPA / Alexander Zemlianichenko

Vučić će danas razgovarati u četiri oka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u rezidenciji Bočarov ručej u Sočiju. Glavne teme biće bilateralna saradnja, aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji i put ka rešenju tog pitanja. Kako Vučićeva poseta dolazi nedugo posle otkrivanja afere „ruski špijun“, to će, sigurno je, biti jedna od tema razgovora dvojice predsednika. Sastanak je juče najavio i zvanični Kremlj. To će biti njihov 17. susret, a treći ove godine.

Kurir.rs/ B. Bojić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: