Foto: EPA

MIGRANTSKA KRIZA

ŽESTOKO SU SE USPROTIVILI: Hrvatski poslanici ne žele migrante iz Vučjaka kod Mostara! Kažu da ne postoje uslovi (VIDEO)

Hrvatski poslanici iz Hercegovačko-neretvanske županijske skupštine usprotivili su se smeštaju u readmisijski centar Salakovac kod Mostara, dece ilegalnih migranata bez pratnje iz logora Vučjak kod Bihaća, kojeg vlasti planiraju da rasformiraju zbog katastrofalnih uslova koji tamo vladaju.

Bosna i Hercegovina

Odlazeća državna ministarka za ljudska prava i izbeglice Semiha Borovac je tokom susreta s poverenicom za ljudska prava Saveta Evrope Dunjom Mijatović iskazala spremnost da se u Salakovcu osigura smeštaj za maloletnike bez pratnje iz logora Vučjak.

Za hrvatske zastupnike takve najave nisu prihvatljive jer ne postoje uslovi za smeštaj i život maloletnika u centru Salakovac, prenela je Hina.

"U potpunosti je zanemarena aktivnost sistemske pripreme BiH i koordinacije relevantnih institucija za prihvat nezakonitih migranata, pitanja smeštaja i staranja, a posebno humanitarnog nadzora maloletnih osoba bez pratnje u privremenim logorima uz asistenciju centara za socijalni rad", navodi se u reagovanju.

Oni su optužili Semihu Borovac, te ministra sigurnosti Dragana Mektića za destabilizovanje ove županije.

"Rezultati rada na ovom problemu ministara Borovac-Mektić su dobri koliko i uslovi u logoru Vučjak i sigurnosno stanje u Bihaću. Žitelji HNŽ-a imaju još sveže pamćenje da je ministar Mektić uredno očistio Sarajevo od migranata da bi taj grad uredan dočekao turskog predsednika Tajipa Erdogana i njegov predizborni skup. Od tada se bez ikakve strategije i koordinacije nezakoniti migranti premeštaju po BiH, ističu hrvatski poslanici.

Upozorili su i na narušenu sigurnosnu situaciju zbog prekršajnih i kaznenih dela koje su počinili nezakoniti migranti.

U logoru Vučjak trenutno boravi između 500 i 600 ilegalnih migranata. Oni borave pod plastičnim šatorima, bez grejanja, tekuće vode i električne energije na lokaciji koja je bivša deponija smeća i blizu je minskih polja.

Trenutno zatvaranje Vučjaka zatražila je u utorak poverenica Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je stanje u tom improvizovanom logoru opisala kao katastrofalno.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA