Poruka... Aleksandar Vulin, Foto: Beta

Direktno

VULIN O SLUČAJU RAČAK: EU da se uzdrži od zapaljivih izjava!

Vlasti Evropske unije bi trebalo da rade na tome da se prošlost oceni na pošten način

Politika

Ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je EU da se uzdrži od „ishitrenih i zapaljivih“ izjava po pitanju slučaja „Račak“. - Kao organizacija koja nije nadležna za donošenje pravnih ocena i istorijskih zaključaka, EU bi mnogo pomogla pomirenju i miru u regionu ako bi se njeni organi i funkcioneri uzdržali od iznošenja stavova u javnosti koji mogu biti zapaljivi - rekao je Vulin povodom saopštenja Kancelarije EU u Prištini.

Kako je naglasio, vlasti EU bi trebalo da rade na tome da se prošlost oceni na pošten način i onakva kakva jeste, uz poštovanje žrtava.

Posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Vilijem Voker falsifikovao činjenice o Račku, iz EU su poručili da „nema prostora da se negiraju ili relativizuju događaji koji su se dogodili u Račku na Kosovu u januaru 1999.“

Danica Marinković, koja je kao istražni sudija prva obavila uviđaj posle sukoba u Račku u zimu 1999. godine, kaže da se u Račku nije dogodio genocid. - Prvo moram da kažem da nije tačno da se u Račku desio masakr, nije tačno da je bio genocid, nije tačno da je bio zločin, kao što je elita kriminalaca i terorista iz Prištine plasirala u vestima - kazala je ona.

Kurir.rs/ Foto: Beta