Velike mogućnosti za saradnju Italije i Kragujevca

Konstruktori i arhitekte delegacije iz Verone najviše su se zanimali dokle se stiglo sa izgradnjom infrastrukture koja se tiče FIAT-a

Srbija
> 17:38h

KRAGUJEVAC - Predstavnici delegacije italijanskog grada Verone, koji borave u dvodnevnoj poseti Kragujevcu, istakli su danas da postoje velike mogućnosti za saradnju, ne samo kada je reč o organizaciji srpsko-italijanskog sajma kamena u narednoj godini, već i u drugim oblastima građevinarvstva, ali i poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Na prijemu koji je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović sa saradnicima organizovao za delegaciju iz Verone, direktor vodeće svetske manifestacije kamena, dizajna i tehnologije "Marmomač" Mauro Albano rekao je da vidi velike mogućnosti za saradnju i u prenosu znanja i tehnologija u obradi i dizajniranju kamena, što će doprineti i razvoju Kragujevca.

"To što smo ovde nije vezano samo za kamen, već i za druge oblasti. Mi smo svuda u svetu, ali nismo u Kragujevcu koji je udaljen hiljadu kilometara, što nije daleko kada je kamen u pitanju. Druga realnost je i da je Italija odavno u Kragujevcu, ne samo kada je FIAT u pitanju", rekao je Albano.

Konstruktori i arhitekte delegacije iz Verone najviše su se zanimali dokle se stiglo sa izgradnjom infrastrukture koja se tiče FIAT-a, na šta je gradonačelnik Kragujevca rekao da je ostalo da se izgradi još nekoliko kilometara do Koridora 10, kao i južna i severna obilaznica.

"Južna obilaznica sa tunelom, koja će biti najveća u Srbiji, a čija je vrednost oko 40 miliona evra, trebalo bi da bude završena do kraja 2014. godine i to je obaveza vlade Srbije, kao što je i izgradnja severne obilaznice koja se trenutno projektuje", rekao je Stevanović.

Gradonačelnik Kragujevca, gostima iz Verone rekao je i da grad planira učešće javnog i privatnog sektora na preuređenju centralnog trga u gradu koji će potpuno biti izmenjen.

Gosti iz Verone, potom su prisustvovali prezentaciji sajamskih manifestacija Gradskog sajmišta, kao i Sajma kamena, ali i obišli prostor na kome bi trebalo da se gradi druga sajamska hala za koju je već urađeno idejno rešenje.

Dvodnevna poseta delegacije iz Verone biće završena sutra potpisivanjem protokola i zapisnika o partnerskim odnosima na budućim zajedničkim projektima.

Inicijator ove posete je poslovno udruženje "Kamen-Srbije" koje četiri godine organizuje Sajam kamena u Kragujevcu.

Predsednik tog udruženja Zoran Đajić rekao je da bi Sajam kamena u Kragujevcu postao jedan od najznačajnijih u regionu jugoistočne Evrope, nije dovoljna postojeća jedna hala Gradskog sajmišta te da je potrebno obezbediti i adekvatan izlagački prostor.

"Potrebno je za naredni Sajam kamena obezbediti bar još jednu halu, ali i uređen spoljašnji prostor na kome se mogu izlagati i blokovi, mašine i oprema za eksploataciju, preradu i transport kamena", rekao je Đajić.