Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

svaka čast

ZLATNA RUKAVICA: Impresivne brojke najboljeg golmana sveta, kada je najbitnije začara mrežu! (FOTO)

Alison Beker je pre godinu i po dana stigao u Liverpul iz Rome za u tom trenutku rekordan novac kada su golmani u pitanju.

Fudbal
> 17:47h

Brazilac je doveden kao veliko pojačanje, s obzirom da su "Redsi" imali problema sa golmanima prethodnih godina, a za vrlo kratko vreme je pokazao da će imati veliki uticaj na rezultate ekipe Jirgena Klopa. Osvojili su u njegovoj prvoj sezoni fudbaleri Liverpula trofej u Ligi šampiona, imali su i rekordnu sezonu u Premijer ligi, titula im je izmakla za bod iza još boljeg Mančester sitija. Ove sezone su kao prvi završili grupnu fazu LŠ, dok su u Premijer ligi nakon 16 kola ispustili samo dva boda i sede na vrhu Premijer lige sa osam bodova više od drugoplasiranog Lestera.

foto: EPA/PETER POWELL

Alison je i sa reprezentacijom Brazila imao puno uspeha, osvojio je sa državnim timom Kopa Amerika i bio proglašen za najboljeg golmana turnira. Dobio je potom i nagrade za najboljeg golmana u Evropi, potom i na svetu i to u izboru FIFA, ali i "Frans Futbola". Imao je zaista sezonu za pamćenje, a sledeći podaci govore koliko je bio značajan za ekipu Liverpula. Naime, on je u najbitnijim mečevima "Redsa" u prethodnih godinu i po dana uspeo da sačuva mrežu, odbranio je svaki šut koji je bio upućen ka njegovom golu. U duelima sa Salcburgom (sinoć u posl. kolu grupne faze LŠ u utakmici za plasman), Sparsima (finale LŠ), Barselonom (polufinale LŠ) i Napolijem (grupna faza LŠ prošle sezone), u mečevima koje su "Redsi" morali da dobiju, upisao je 23 odbrane, zaustavio je čak 15 udaraca iz kaznenog prostora i upisao četiri ključne odbrane.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: