Foto: Profimedia

diskriminacija

GRCI MASNIM PLATAMA MAME MLADE I OBRAZOVANE GASTARBAJTERE: Evo zašto se zbog toga sprema pobuna u zemlji! (VIDEO)

Grci pokreću pilot projekat kojim se nadaju da će sprečiti i preokrenuti efekte 'odliva mozgova'.

Planeta

Prema podacima grčke Centralne banke, 420.000 visokoobrazovanih, mladih Grka napustilo je svoje domove u zadnjih deset godina zbog teške finansijske krize i posao potražilo širom sveta.

Zato u sklopu novog programa 'Rebrain Greece', grčke vlasti žele da nagovore barem 500 visoko kvalifikovanih Grka između 28 i 40 godina, koji trenutno rade u inostranstvu, da se vrate u domovinu, a nude im dobre pozicije i minimalnu mesečnu plaću od 3.000 evra (prosečna plata u Grčkoj 2018. bila je oko 1100 evra). Budući da Grčka beleži veliki deficit kvalifikovane radne snage, posebno u IT sektoru, naglasak će biti na onima koji imaju diplome iz tih područja.

U prvoj godini zaposlenja, povratniku će dve trećine plate pokrivati država, sufinansiranjem iz EU fondova, a preostalu trećinu poslodavac. Kompanije koje u programu žele da učestvuju obvezaće se da zaposlenog na poslu zadrže, nakon prve subvencionirane godine, još bar godinu dana uz istu platu koju će u pokrivati u celosti.+

Grčke vlasti očekuju da će brojne lokalne kompanije, u narednim nedeljama i mesecima, izraziti interes za zapošljavanje talentovanih ekonomskih emigranata.

"Nema šanse da grčke firme, koje žele da prošire svoje potencijale, neće hteti da zadrže te talente za stalno jednom kada ih zaposle", komentarisao je grčki ministar rada Janis Vrucis.

Međutim, očekuje se, prema pisanju grčkih medija, da će nova mera izazvati veliki bunt među onima koji su ostali u Grčkoj za vreme finansijske krize, a trenutno na istim pozicijama rade za mesečne plate ispod hiljadu evra. Neki mediji su meru već proglasili diskriminatornom.

Kurir.rs/Novac.hr Foto: Profimedia