Foto: Screenshot

strategija

OVIM BRODOM ĆE RUSIJA VLADATI ARKTIKOM: Zaplovila moćna grdosija, uskoro se planiraju još dva te vrste! (VIDEO)

Najmoćniji ledolomac na svetu, ruski nuklearni ledolomac "Arktik", počeo je plovna ispitivanja, objavila je u četvrtak na svom službenom profilu na Twitteru državna korporacija "Rosatom".

Planeta
> 19:01h

"Nuklearni ledolomac nove generacije 'Arktik' počeo je plovna ispitivanja", piše ruska državna korporacija.

Tokom ispitivanja se proverava odgovaraju li parametri plovidbe predviđenim karakteristikama, kao i kakva je pouzdanost funkcionisanja opreme i brodskih sistema, dodaje RIA Novosti.

Vodeći univerzalni nuklearni ledolomac LK-60Ja "Arktik" projekta 22220 proizveden je na osnovu narudžbe državne korporacije "Rosatom" u "Baltičkom zavodu" u Peterburgu. Početak eksploatacije ledolomca planiran je za 2020. godinu.

U "Baltičkom zavodu" je u toku izgradnja dva serijska nuklearna ledolomca projekta 22220 "Sibir" i "Ural". "Rosatom" i "Baltički zavod" su u kolovozu ove godine potpisali ugovor o izgradnji još dva serijska nuklearna ledolomca ovog projekta.

Dužina broda je 173,3 metra, širina 34 metra, deplasman 33,5 hiljada tona. Ovi ledolomci će moći sprovoditi karavane brodova u arktičkim islovima, probijajući led debljine do tri metra. Oni će moći osigurati prolaz brodovima s fosilnim gorivom s nalazišta na Jamalskom i Gidanskom poluotoku i iz priobalnog pojasa Karskog mora na tržišta zemalja Azijsko-tihookeanske regiona.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Screenshot