Foto: EPA

najveća enigma u istoriji avijacije

EVO ZAŠTO MISTERIJA NESTALOG MALEZIJSKOG AVIONA NIKADA NEĆE BITI REŠENA: Sve se krije u ovih izgubljenih 18 minuta!

Misterija nestalog malezijskog aviona na letu MH370 najverovatnije nikada neće biti rešena jer je kontrola leta izgubila kontakt sa letelicom na 18 ključnih minuta.

Planeta
> 13:22h

Podsetimo, avion sa 239 putnika je leteo iz Kuala Lumpura ka Pekingu 8. marta 2014. godine kada je iznenada nestao sa radara, samo nekoliko sekundi nakon što je ušao u vazdušni prostor Vijetnama.

To nije uočila ekipa iz Malezije jer su imali dosta posla, a dok su konačno uvideli da boinga nema, pretpostavili su da ga je preuzela vijetnamska kontrola letenja.

Vijetnamci jesu uočili boing na svojim monitorima, a onda je nestao, međutim, prema pojedinim izveštajima, nisu o tome obavestili kolege iz Malezije.

Prošlo je čitavih 18 minuta pre nego što je malezijska kontrola shvatila da im je jedna letelica iščezla sa radara.

Malezijska mreža za bezbednost u aviosaobraćaju smatra da je nad letelicom preuzeta kontrola tokom leta jer su određene promene mogle biti izvedene samo ručno.

foto: Printscreen Facebook

Ipak, ništa ne ukazuje da je neko mogao, recimo, da upadne u kokpit i preuzme kontrolu nad avionom.

Druge teorije su isticale problematičan privatan život pilota Zaharija Ahmada Šaha zbog čega se sumnjalo da je on namerno ubio sebe i putnike.

Analize podataka ukazuju da je avion leteo preko Indijskog okeana pre nego što je ostao bez goriva i veoma brzo se sručio u vodu.

Bilo kako bilo, zbog "rupe" od 18 minuta slučaj MH370 će ostati najveća misterija u istoriji avijacije.

Kurir.rs/Mirror Foto: EPA