Foto: Marina Lopičić, EPA/Andrej Cukić

otkrivamo! PREDSEDNIK U KORAK SA SVETSKIM TRENDOVIMA

VUČIĆA MUČE STILISTI: Mora da ima 7 teget odela i 14 identičnih kravata

Ocena: Njegov stil je najbliži šefu francuske države, koji važi za najbolji primer kako treba da izgleda evropski političar 21. veka. Modni stručnjaci kažu da je Vučićev stajling sve bolji

Politika
> 10:01h

Baš kao što je savremeni diktat zdravog života i vitkog stasa potisnuo izreku „Kakav na jelu, takav na delu“, tako je i moderna politika pregazila uverenje da odelo ne čini čoveka.

Mada poslovično ravnodušan prema modi i stilu oblačenja, predsednik Aleksandar Vučić morao je da popusti pred izazovima savremene politike, koja ovom segmentu pridaje ogroman značaj.

Promena imidža

Čak i oni koji pomno ne prate sve Vučićeve aktivnosti mogli su da primete da je on poslednjih meseci promenio stil. To potvrđuju i njegovi saradnici, koji nam otkrivaju da predsednik, doduše nerado, posluša modne savete. Kako kažu, u duelu s njim najčešće pobede stilisti. - Njegov stil je najbliži francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, koji, među modnim stručnjacima, važi za primer kako treba da izgleda evropski političar 21. veka. Kod Makrona dominiraju tamna, teget odela, kravate u istim nijansama i bela košulja. Svi su primetili da u poslednje vreme i Vučić nosi te kombinacije. Ima čak sedam odela i 14 kravata u toj boji. Ipak, nekad ne može da odoli, pa na svoju ruku stavi kravatu, ali opet u teget boji. To je već postao predmet šale među saradnicima. Inače, Vučić nikad ne robuje modnim trendovima, ali se trudi da uvek izgleda pristojno i da adekvatno predstavlja svoju zemlju, pa zato ipak posluša savete stručnjaka - ispričao nam je jedan od Vučićevih saradnika.

On se nekad našali da je teget boja nekad bila demode, a da je crvena kravata danas postala „ne daj bože“.

foto: Dragan Kadić

Neverbalne poruke

Za stil predsednika zadužen je naš poznati dizajner Igor Todorović, koji na pitanje Kurira da li Vučić sluša njegove savete kao iz topa odgovara: - Da, apsolutno. Taj segment je neka vrsta etičkog odnosa prema poziciji koju neko ima. Kad govorimo o funkciji predsednika, ne možemo govoriti o koloritima u smislu trenda, nego o koloritima u smislu neverbalne političke poruke i sugestije.

Todorović insistira na tome da on ne oblači Aleksandra Vučića, već predsednika države, te da je u tome velika razlika.

SKENER Suzana Perić o stilu predsednika

TAČNO ZNA ŠTA ZA KOJU PRILIKU TREBA OBUĆI

foto: Damir Dervišagić

Modna kreatorka Suzana Perić ocenjuje za naš list da Vučić ostavlja utisak državnika koji je omiljen u svetu, ali i nekoga ko ima svoj stav i štiti interes svoje zemlje i naroda. - A to je najvažnije. Baš u skladu s tim, njegov stil oblačenja poslednjih godina pokazuje da nije napadan kad je reč o odevnim kombinacijama, stoga su one izuzetno svedene i neupadljive. Ponekad liči da je isto obučen, jer postoje minimalne razlike u krojevima odela i detaljima, što je za svaku pohvalu. Jer, na kraju, predsednik ne treba da bude maneken, već državnik - kaže Suzana Perić i dodaje: - Vučić tačno zna šta za koju priliku treba obući. Tako su teget odela i kravate pastelnih boja uvek pun pogodak za prijem zvaničnika kao i posete inostranim kolegama, dok mu u obilasku Srbije i razgovoru s građanima uvek lepo pristaju farmerke finog kroja, svetloplava košulja i džemper.

Kurir.rs/ B. Majdarević - I. Kljajić Foto: Marina Lopičić, EPA/Andrej Cukić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: