Foto: Ana Paunković, Printscreen

bolesni šofinizam lokalnih oficira

"BRENA JURIŠALA NA HRVATE U UNIFORMI" Hrvatski generali optužili pevačicu, evo kako im je BRENA ODGOVORILA

Nekadašnji „branitelji“ uputili pismo nadležnima povodom koncerta Lepe Brene, besni zbog toga što je folk zvezda svojevremeno nosila uniformu Srbije, iako je ona to odavno demantovala

Stars
> 10:19h

Posle dva koncerta održana u Areni Zagreb, o Lepoj Breni bruji ceo region. Jedni su oduševljeni što je masa ljudi uglas pevala njen hit „Jugoslovenka“, drugima se dopala scenografija, koju je pevačica sama uradila, ali ima i nezadovoljnih.

Ikonografija

U ovu poslednju grupu spadaju hrvatski generali koji su potpisali saopštenje u kojem navode da je Brena uvredila njihovu državu, a kao razlog iznose to što su zastave SFRJ viđene u publici i činjenicu da je pevačica nosila vojničku uniformu za vreme rata u Bosni.

- U Zagrebu se 14. i 15. decembra 2019. dogodilo javno sramoćenje hrvatskog naroda i Republike Hrvatske. Fahreta Jahić Živojinović, poznatija kao Lepa Brena, održala je u Zagrebačkoj areni koncert na kojem je bacila u trans obožavatelje njenog lika i „dela“. Je li to ista ona Lepa Brena koja se naslikavala u Brčkom za vreme velikosrpske agresije u maskirnoj uniformi neprijateljskih formacija koje su jurišale na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, razarale gradove i sela, ubijale nevine ljude? Sudeći po ikonografiji u dvorani, zasigurno jeste. Ko je odgovoran za ovu blamažu usred hrvatskog glavnog grada? Ko se to igra s našim nacionalnim dostojanstvom? Ko izlaže ruglu našu teško stečenu državu? - piše u tekstu pod naslovom „Nacionalna sramota u hrvatskome glavnom gradu“, koji su napisali penzionisani generali Ivan Tolj, Ivan Kapular, Marinko Krešić i Mile Ćuk.

foto: Printscreen

I prošle godine na Breninom koncertu mogli smo da vidimo zastave SFRJ, s tim što se to desilo u Torontu. Inače, o fotografijama na kojima je u vojničkoj uniformi dosta se spekulisalo. Brena je jednom prilikom, posle nekoliko godina ćutanja o tome, objasnila zbog čega je morala da obuče maskirno odelo 1993. godine.

Sigurnost

- Nikada nisam obukla uniformu vojske Republike Srpske! U okupirano Brčko išla sam kako bih iz ratnih ralja izbavila oca - rekla je pevačica i dodala da je radi vlastite sigurnosti obukla lažnu vojnu uniformu koju je ranije nosila za potrebe snimanja spota.

Kurir.rs/Ivan Ercegovčević, Foto: Ana Paunković