Foto: Printskrin / You Tube, Shutterstock

hit na internetu!

DŽENAN BRANI OSTROG OD MILA Poručujem DPS da mene muslimana neće svađati sa pravoslavnom braćom! OVA PORUKA ZAPALILA CG

Mladi političar Dženan Kolić iz Bijelog Polja održao je govor o Zakonu o slobodi veroispovesti koji bi ovih dana trebalo da bude usvojen u Skupštini Crne Gore, a kojim je predviđeno podržavljenje svih crkava i manastira sagrađenih do 1918, i koji preti da izazove velike sukobe u ovoj državi.

Crna Gora
> 12:27h

Taj govor postao je pravi hit na internetu, pregledi broje milione, a njegova poruka odzvanja Crnom Gorom:

- Poručujem DPS-u da neće uspeti u nameri da mene, Dženana Kolića, muslimana iz Bijelog Polja, posvađa sa njegovom braćom pravoslavcima i katolicima, zato što su naša bratska sloga, želja za mirom i borba za bolje sutra naše dece jače od njihovih svađa, podela i mržnje - izjavio je ovaj poslanik demokrata.

- Mi smo tu da istim intenzitetom i istom posvećenošću branimo i hramove, i džamije, i katedrale, kako bismo sačuvali mir i multikonfesioni sklad, jer mi ne delimo i ne prepoznajemo ljude po veri ili naciji. Za nas postoji samo jedna podela - na časne i čestite građane i na kriminalce, lopove i podstrekače mržnje i razdora. I na kraju, želim da pozovem svoju braću svih vera i nacija da se zajedničkim snagama izborimo protiv štetočinskog identitetskog inženjeringa, koji jednima omogućava da podeli narod na pravoslavce, katolike i muslimane, a drugima da poslanike svrsta u identitetske rovove - istakao je Kolić.

foto: Youtube printscreen

- Čuvajući Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, čuvamo Husein-pašinu džamiju u Pljevljima, čuvajući Hram svetog Vladimira u Baru, čuvamo Osmanagića džamiju u Podgorici, čuvajući Manastir Ostrog u Danilovgradu, čuvamo Hadži-Ismailovu džamiju u Nikšiću, čuvajući manastir Moraču u Kolašinu, čuvamo katedralu Svetog Tripuna u Kotoru, čuvajući objekte svih konfesija i svih naroda, čuvamo i sami sebe. Čuvajmo jedni druge, bez obzira na veru ili naciju. Braća smo bili, braća moramo ostati – kaže Kolić.

- Kao ljudi koji se zalažu za mir, bratsku slogu, ljubav, multietnički i multikonfesionalni sklad, jasno i nedvosmisleno pozivamo Demokratsku partiju socijalista da hitno povuče predlog Zakona o slobodi veroispovijesti, koji svađa katolike, pravoslavce i muslimane - rekao je Kolić.

Kurir.rs