Foto: Printscreen YouTube

POGOĐEN PRAVO U SRCE

GIŠKA JE UPUCAN PRE 28 GODINA, A MISTERIJA O TOME JOŠ TRAJE Ne zna se da li je metak došao sa hrvatske ili srpske strane

Crna Hronika

Od ubistva Đorđa Božovića Giške, jednog od osnivača Srpske garde prošlo je 28 godina. I danas stoji dilema da li je na ratištu u Hrvatskoj stradao od ruke domaćih političkih protivnika ili neprijateljskog metka sa hrvatske strane.

Giška je snajperskim hicem pogođen u srce 15. septembra 1991, nedaleko od Gospića.

Najodaniji Božovićevi prijatelji svaku godišnjicu koriste da se podsete da nikada nije prestala sumnja o izdajničkom metku. Kako kažu, Giška je znao da Državna bezbednost hoće da ga ubije na ulici, a po rečima njegove sestre Slavice, svesno je otišao da pogine na ratištu za Srpstvo.

–Ubila ga je bratska ruka – rekao je kraj Giškinog groba i biste njegov kum Rista Mrdak na jednoj od godišnjica njegove smrti.

– Izdajnički metak ga je stigao dok je za slobodu svoga naroda poturio svoju glavu.

Jedan od najbližih prijatelja i komandanata Srpske garde Miško Janković, koji je u kolicima otkada je ranjen na ratištu, sa mladim gardistima jednom prilikom odao je počast prijatelju. Komandovao im je da stanu u stroj, a potom tri puta uzviknuo: „Bog čuva Srbiju!“ Oni su otpozdravili: „Živela Srbija!“

– Mislim da je Belom, Giški i svima nama sa Voždovca smrtna presuda donesena 9. marta 1991, kada je Giška sa probuđenom srpskom mladeži u Beogradu srušio komunizam – posle 25 godina – rekao je za „Novosti“ Jovica Otašević, jedan od osnivača Srpske garde.

– Tada je Milošević rekao onu čuvenu rečenicu: „Tu srpsku Spartu treba uništiti!“ On je stvorio naše dželate i njihove talambaše koji su u Skupštini Srbije 2. avgusta sve nas nazvali kriminalcima i da nas kao takve treba sve pobiti.

(Kurir.rs)