Foto: AP/Risto Bozović

prisvajanje

SKANDALOZNA IZJAVA CRNOGORSKOG PREMIJERA: Ostrog ne može biti vlasništvo Srpske patrijaršije (VIDEO)

Manastir Ostrog ne može biti vlasništvo Srpske patrijaršije, poručio je predsednik Vlade Duško Marković tokom premijerskog sata koji je obeležila žestoka verbalna rasprava poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Markovića, koji je u jednom trenutku lidera PzP-a nazvao političkom kukavicom.

Crna Gora

Poslanik Srđan Milić pitao je Markovića da li je Vlada u periodu od 28. marta 2010. do danas razmatrala Izveštaj o upravljanju državnom imovinom i da li ima bilans nacionalnog bogatstva.

"Da li način na koji ste, redom, Milo Đukanović, Igor Lukšić, pa opet Milo Đukanović, i na kraju Vi, kao predsednici Vlade Crne Gore, "upravljali i štitili državnu imovinu" daje vam za pravo da, kršeći član 7 Ustava Crne Gore, a tiče se zabrane izazivanja mržnje, pokušate oteti imovinu o kojoj postoje svi relevantni podaci stoje, opet, kršenje člana 58 Ustava Crne Gore?", pitao je Milić.

Crnogorski premijer je odgovorio da ne otimaju, niti napadaju imovinu SPC, već o ovom pitanju razgovaraju već pet godina, te da jedino Vlada može, ako se stvore uslovi, povući ovaj zakon.

"Zašto nije problem da je u Srbiji hram Svetog Save u vlasništvu Srbije 1/1? Zašto onda da manastir Ostrog bude vlasništvo Srpske patrijaršije?! O čemu pričate gospodine Miliću?! Ne može! Ne može! Moramo to da dovedemo u red", poručuje Marković.

On je naveo da procena imovine Crne Gore još uvek završena.

"Tačno je i u pravu ste da ni nakon 10 godina od donošenja Zakona o državnoj imovini, nije uspostavljena jedinstvena evidencija državne imovine", ističe Marković.

Medojević je pozvao Markovića da otvori dosijea tajne policije i vrati imovinu SPC. U diskusiju se uključio i poslanik DF-a Milan Knežević koji je kazao da je Marković optužio njegovu partiju da su dobili nalog od crkve da dižu tenzije.

"A Vi ste gospodine Markoviću, kao i Pažin bili u Cetinjskom manastiru više od mitropolita Amfilohija i dogovarali se o ovom zakonu", tvrdi Knežević.

(Kurir.rs/CDM/S.Đukanović/Foto: AP/Risto Bozović)