Foto: Profimedia

borili se na ratištu u siriji

DEPORTOVANI U BIH, PA ZAVRŠILI IZA REŠETAKA: Određen pritvor za petoricu boraca Islamske države!

Sud Bosne i Hercegovine odredio je danas pritvor Emiru Ališiću, Seadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju,koji su u četvrtak deportovani iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu, a osumnjičeni su da su učestvovali u paravojnim formacijama takozvane Islamske države.

Bosna i Hercegovina

Sud je održao u četvrtak uveče pet odvojenih ročišta i doneo pojedinačna rešenja za određivanje pritvora, prenosi sarajevski portal Klix.

Njima je određen pritvor u trajanju najviše do mesec dana zbog opasnosti od bekstva.

Pre deportacije osumnjičeni teroristi su boravili u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda, a na ročištu su rekli da su ih pre deportacije Kurdi tukli "za oproštaj".

Kako se navodi, jedan od osumnjičenih Jasmin Keserović u Bosnu i Hercegovinu je došao bos, a papuče su mu dali sudski policajci.

Tužilaštvo BiH svima koji su izručeni po međunarodnoj poternici na teret stavlja učestvovanje u paravojnim formacijama u Siriji, u sklopu takozvane Islamske države, odnosno da su prekršili Član 201 Krivičnog zakona BiH.

Advokat koji zastupa Jasmina Keserovića, izjavio je da su osumnjičeni državljani BiH izručeni kasno uveče, da su kasno zakazana ročišta i da nije bilo vremena da se provere svi navodi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia