Foto: Youtube/Printscreen

POSLE VELIKE ZAVRZLAME

NIGERIJSKI STUDENTI KONAČNO IDU KUĆI: Greškom završili u migrantskom kampu, preko Istanbula se vraćaju u Lagos

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine udaljila je dva državljanina Nigerije sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina

Dvojica studenata iz Nigerije, Eboh Kenet Činedu i Abia Učena Aleksandro, deportovana su iz Hrvatske, nakon što su uhapšeni u Zagrebu 17. novembra.

Po prelasku u BiH, najpre su bili smešteni u privremenom migracionom centru "Miral" u Velikoj Kladuši, na severozapadu te države, a nakon objavljivanja njihove priče u medijima, vlasti BiH su ih prebacile u Imigracioni centar u glavnom gradu.

Kako je izjavio Branislav Mujević, šef kabineta direktora Službe za poslove sa strancima, Nigerijci su legalno boravili u Hrvatskoj, pa su, kako kaže, nezakonito ušli na teritoriju Bosne i Hercegovine.

"Nigerijci su izrazili želju da se vrate u zemlju porekla, pa je Služba za poslove sa strancima stupila u kontakt s nadležnom Ambasadom Nigerije u Budimpešti, koja je iskazala spremnost da finansira povratak svojih državljana u matičnu zemlju. Sproveden je postupak njihovog udaljenja, pa su isti samostalno i dobrovoljno uz podršku predstavnika nadležne Ambasade Nigerije, danas udaljeni iz Bosne i Hecegovine, letom preko Istanbula za Nigeriju", kazao je Mijević.

Petoro Nigerijaca je doputovalo u Pulu u Hrvatskoj na Međunarodno studentsko takmičenje u stonom tenisu sa važećim jednokratnim studentskim vizama.

Ovu informaciju za RSE je potvrdio i Alberto Tangeti, član izvršnog komiteta Svetskog međuuniverzitetskog prvenstva, rekavši da su na takmičenju učestvovala četiri studenta i profesor.

Nakon takmičenja u Nigeriju se vratilo dvoje ljudi, a troje je otišlo u Zagreb, posle čega su dvojica deportovana u BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske je dve nedelje po hapšenju Nigerijaca, reagujući na vest o nezakonitom deportovanju, saopštilo da hrvatska policija za njih nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske pa da ne zna okolnosti pod kojima su se oni našli u susednoj državi.

Kurir.rs/Slobodnaevropa.org Foto: Youtube/Printscreen