Foto: Profimedia

tenzije na relaciji vašington-ankara

NA OVOM MESTU AMERIKANCI ČUVAJU 50 NUKLEARNIH BOMBI: Erdogan hoće da ih otera, ali Pentagon već ima druge planove

Ministarstvo odbrane SAD zaključilo je sa turskim kompanijama ugovor o građevinskim radovima na avio-bazi "Indžirlik" u vrednosti od 95 miliona dolara, saopštila je pres-služba Pentagona.

Planeta

Inače, nešto ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio Vašingtonu da može da zatvori "Indžirlik" za Amerikance.

Pentagon navodi da je „osam turskih građevinskih kompanija dobilo ugovor u vrednosti od 95 miliona dolara za izvođenje projektnih i građevinskih radova na izgradnji elemenata prateće vojne infrastrukture na avio-bazi Ratnog vazduhoplovstva SAD u Turskoj".

Planira se da radovi budu završeni do 31. decembra 2024. godine, a mediji su spekulisali da u ovoj bazi Amerikanci imaju čak 50 nuklearnih bombi.

Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da Turska može da zatvori avio-bazu „Indžirlik“ za SAD ako Vašington uvede sankcije Ankari zbog S-400.

Američka vojska je kao odgovor naglasila da se nalazi u turskoj bazi samo „sa odobrenjem Vlade Turske“.

Vazduhoplovne snage SAD koriste "Indžirlik" u provinciji Adani na jugu Turske gde se nalazi njihova 39. avijaciona eskadrila.

Oni omogućavaju rad radarske stanice za rano upozoravanje o raketnom napadu, koja se nalazi u oblasti Kuredžiku, u provinciji Malatji na jugoistoku Turske i predstavlja deo sistema za protivraketnu odbranu NATO-a u Evropi.

Kurir.rs/Sputniknews

Foto: Profimedia