Foto: Shutterstock

Istražujemo

KO ĆE DA RINTA, A KO DA SPAJA PRAZNIKE: Najviše rade oni koji najmanje zarađuju

Vrednice: Za Novu godinu i Božić neće se odmarati trgovci, čija je prosečna zarada 38.233 dinara, konobari i ugostitelji sa 32.223 dinara mesečno, ali ni zdravstveni radnici sa primanjima od 57.181 dinar

Društvo

Spajanje slobodnih dana za novogodišnje i božićne praznike u Srbiji je uobičajena praksa.

Međutim, ovaj luksuz rezervisan je uglavnom za direktore i rukovodeći kadar velikih firmi, za zaposlene u državnoj i lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima, kažu sagovornici Kurira, dok će oni sa najnižim primanjima: trgovci - sa prosečnom zaradom od 38.233 dinara, konobari i ugostitelji sa 32.223 dinara mesečno, u velikom broju raditi i za praznike!

Slobodni dani

Naime, iako se mnogi građani Srbije raduju novogodišnjim i božićnim praznicima, pre svega zbog slobodnih dana o kojima maštaju još početkom decembra, sve je veći broj firmi koje su donele odluku da neradni dani budu samo 1, 2. i 7. januar. To se pre svega odnosi na male trgovačke i preduzetničke radnje, gde su prosečna primanja u oktobru mesecu bila ispod 40.000 dinara, turističke agencije, u kojima je prosečna plata 39.040 dinara, ali i radnike u fabrikama, pre svega prehrambenih proizvoda, u kojima se u proseku radi za 43.139 dinara.

U većini tržnih centara širom Srbije neradni dani su samo 1. januar i Božić, a pošte normalno počinju da rade već 3. januara, s tim što će i prvog dana Nove godine biti organizovana dežurstva u Glavnoj pošti u Beogradu, a već drugog u još nekoliko pošti u Beogradu. Praznike neće spajati ni bankari, kao ni zaposleni u zdravstvenom sektoru, gde je prosek plate 57.181 dinar. Domovi zdravlja i klinike će dežurstva organizovati i tokom praznika.

foto: Printscreen

S druge strane, prema rečima Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), praznike će od 31. do 8. januara tradicionalno spojiti velikim delom upravo oni koji i imaju najbolje zarade u Srbiji.

Praznične dnevnice

- Praznike uglavnom spajaju zaposleni u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, kao i u javnim preduzećima. Pored njih, ne rade zaposleni u industriji i privredi, gde nije pojačana potreba za proizvodnjom. S druge strane, rade svi oni mučenici s najnižim primanjima. Zaposleni u javnim komunalnim preduzećima, trgovci, radnici u prehrambenim fabrikama, fabrikama duvana i slično. Međutim, u velikom broju tih firmi direktori ne samo da neće raditi, već će neki od njih slobodne dane iskoristiti i da otputuju na neko lepo mesto - kaže Savićeva i podseća da će veliki broj građana raditi i za Novu godinu i Božić, te da treba pojačati kontrolu da li im poslodavci isplaćuju uvećanje za rad tokom državnih i verskih praznika.

Nebojša Atanacković

Za svaki neradan dan firma gubi

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže za Kurir da za svaki dan koji ne radi firma beleži gubitke.

- Mnogi žrtvuju proizvodnju i promet da bi napravili mini godišnji odmor. Takođe, najčešće ne rade ni zaposleni u javnim preduzećima i državnim organima, jer njihova plata nema veze s tim koliko su radili - zaključuje Atanacković.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Shutterstock