Foto: Marko Đoković, Damir Dervišagić

Intervju

TIJANA MILOŠEVIĆ: Za mene je 31. decembar važan dan, mom tati je tada bio rođendan!

Pop kultura

Tijana Milošević imala je samo 18 godina kada je stala na scenu kao kapiten orkestarskog tima Beogradske filharmonije.

I danas verovatno najmlađi koncert-majstor na svetu, poslednjeg radnog petka u godini, odvojila je nekoliko minuta za razgovor za Kurir i podelila je s nama tajne njenog drugog doma na Studentskom trgu 11, ali i odrastanja uz slavnog oca Božidara Bokija Miloševića.

Kad s prozora Filharmonije bacite pogled na 2019. godinu, šta vidite?

- Mnogo nasmejanih beba, duge aplauze na Kolarcu, ali i ozarena lica publike iz manjih gradova. Tokom 2019. bili smo u Staroj Pazovi, Smederevu, Novom Sadu, Banji Koviljači, ni Bijeljina nam nije bila daleko. Posebno smo ponosni kada publici iz cele Srbije pokažemo da je ovo i njihova Filharmonija.

foto: Marko Đoković

Kakve su vam želje za 2020. godinu?

- Da ne pada kiša na narednom koncertu na otvorenom, za početak. Kao i da uspešno istrčimo tu ludu maratonsku trku koju planiramo zajedno s Dortmundskom filharmonijom 21. juna 2020. U istom danu ćemo naizmenično izvesti sve Betovenove simfonije na Kolarcu, a sedam dana kasnije, taj koncertni poduhvat ćemo ponoviti u Dortmundu. Kod nas nema ništa skromno.

Kakav je osećaj predvoditi tolike umetnike? Da li su vas uvek slušali?

- Osećaj je neopisiv. Velika je moja ljubav prema poslu, muzici, kolegama. To oni znaju i mi zajednički uživamo na sceni. Tu sam da ponekad usmerim, zajednički dolazimo do rešenja i na sceni svi daju srce, um pred našom vernom publikom.

Nas sve zajedno predvodi muzika i to je jedna specifična razmena informacija; najrafiniranija komunikacija je muzika.

foto: Marko Đoković

Da li vam je 31. decembar važan dan u životu?

- Da. Tada je mom tati rođendan.

Koji doček iz detinjstva posebno pamtite?

- Miloševići su veoma vesela familija. Nova godina je uvek bila za tatu radna, a za sestru Kseniju, mamu i mene opuštajuća, neradno vesela. Bile smo sestra i ja baš male, i proslava je bila na Tari u hotelu „Beli bor“. Čini mi se da je bila 1986. godina. Velika ekipa muzičara i pevača je bila, moj prvi maskenbal se odigrao tada. Mama nas je maskirala u ulične svirače, ja sam imala violinu, a Sena je nosila male daire. Naša maska je pobedila te večeri, a pesma „Ti si moja čokolada“, koja je tada bila veoma slušana, ima posebno mesto u mom sećanju. Nekako je celo to veče meni ostalo urezano kao posebno. S tatom sam plesala dugo, a kad nisam bila na podijumu, mi klinci muzičara išli smo po hotelu i kucali ljudima na vrata i sakrivali se. Iz one perspektive je to bila ultrazabava. Prvi put sam tada stala na skije i veoma zavolela Taru.

Plejlista za doček

OD BETOVENA DO NARODNJAKA

Šta će biti na vašoj plejlisti u najluđoj noći?

- Pošto nam je cela sezona posvećena Betovenovom stvaralaštvu, mislim da će mi i u najluđoj noći odzvanjati njegova dela poput Pete simfonije, ali provući će se tu, naravno, i još ponešto. Odrasla sam uz sve žanrove, tako da će biti klasike, narodne, džeza, popa, rokenrola... Biće svega, a najviše će biti ljubavi i dobrog raspoloženja.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov Foto: Marko Đoković, Damir Dervišagić