Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

hoće poslušnu crkvu

EPISKOPSKI SAVET SPC U CRNOJ GORI: Zakon o slobodi veroispovesti je uperen protiv SPC, sličan zakon priprema i Priština

Politika
> 19:24h

PODGORICA - Episkopski savet SPC u Crnoj Gori saopštio je večeras da je donošenje Zakona o slobodi veroispovesti nesumnjivo upereno protiv SPC, i preneo saznanja da se vrlo slične odredbe, po kojim se otima crkvena imovina u Crnoj Gori, nalaze u proceduri i pred prištinskim organima vlasti.

Ilustracijafoto: Profimedia

Episkopski savet pravoslavne crkve u Crnoj Gori naveo je da je donošenje Zakona o slobodi veroispovesti nesumnjivo upereno protiv Srpske pravoslavne crkve, budući da su ostale tradicionalne crkve i verske zajednice sporna pitanja već ugovorno rešila sa crnogorskom državom, što nije omogućeno SPC.

Episkopi su se saglasili, kaže se u saopštenju, da je donošenje ovakvog Zakona usledilo uz mnoga kršenja procedure i neusaglašenosti sa međunarodnim standardima, te bez odgovarajućeg dijaloga, i da tu činjenicu potvrđuje i odbijanje crnogorskih vlasti da prihvate bilo koje ponuđeno rešenje od strane SPC.

"Ovo što se namerilo sa usvajanjem ovog Zakona i otimačinom crkvene imovine, treba da posluži svojevrsnom disciplinovanju Crkve, ne bi li ona prihvatila da bude sluškinja ideološko-političke matrice aktuelnog crnogorskog režima", navedeno je u saopštenju.

Episkopi su izrazili odlučnost da se ovoj nepravdi s kojom je Crkva suočena suprostave koristeći sve domaće pravne mehanizme, ali i obraćajući se svim relevantnim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

"Sve crkvene zajednice naših eparhija su slobodne da, u duhu hrišćanskog mira i bratske sloge, na prikladan način, molitveno iskazuju svoj stav protiv ugrožavanja osnovnih prava i sloboda vernika", kaže se u saopštenju.

Ilustracijafoto: Beta

Savet je pozvao sve policijske snage i njihove starešine, "sve do predsednika i premijera, da ne primenjuju silu, pa, eto, čak i nad episkopima, koji se mirno okupljaju radi odbrane i ostvarivanja svojih verskih prava".

Episkopski savet, kako se navodi, saopštava javnosti svoja saznanja da se vrlo slične odredbe, kojim se otima crkvena imovina u Crnoj Gori, nalaze u proceduri i pred prištinskim organima vlasti i da je namera da se "Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske Patrijaršije oduzme pravo svojine nad našim drevnim svetinjama na Kosovu i Metohiji".

(Kurir.rs/Tanjug)