Foto: Printscreen/YouTube

sumiranje stare godine

AMBASADORKA SAD U SKOPLJU: Severna Makedonija na pravom putu, ali još ima izazova

Američka ambasadorka u Severnoj Makedoniji Kejt Berns izjavila je da je ta zemlja prošlu godinu završila spremna da realizuje dugogodišnju težnju da postane članica NATO, da su dodatno poboljšani odnosi sa SAD i da je sve širi spektar mogućnosti regionalne saradnje i integracije, prenosi portal Plusinfo.

Severna Makedonija

"Ojačava ekonomija Severne Makedonije koja takođe pokazuje spremnost za otvaranje pristupnih pregovora sa EU, sprovodeći reforme koje su od ključnog značaja", rekla je Berns i dodala da ima još dosta posla i izazova, ali da je zemlja na pozitivnom putu koji obećava.

foto: Printscreen/YouTube

Kako je rekla, Severna Makedonija je završila 2019. godinu sedeći za stolom sa svojim budućim NATO saveznicima u Londonu, spremna da na početku 2020. konačno realizuje dugogodišnu težnju i postane članica Alijanse.

Ona je takođe u svom novogodišnjem obraćanju, koje je objavila na Tviteru, rekla da Severna Makedonija otvara nove mogućnosti saradnje sa susedima.

foto: Printscreen/YouTube

Dodaje da ta zemlja nastavlja da pokazuje svoju spremnost za otvaranje pristupnih pregovora sa EU, sprovodeći reforme koje će omogučiti toj zemlji prosperitet i napredak.

"U godinama iza nas zabeležano je produbljivanje odnosa sa SAD", rekla je Berns i podsetila na vojnu vežbu "Odlučan udarac" i posetu američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Berns smatra da pozicija te zemlje, kao regionalnog lidera na godišnjem rangiranju Svetske banke o mogućnostima kreiranja biznisa, ohrabruje strane investitore.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Printscreen/YouTube)