Foto: Beta/Saša Đorđević

Epidemiološka situacija je mirna

DOBRE VESTI IZ NIŠA: Od gripa zasad obolela samo jedna osoba

Srbija

NIŠ - Na području Nišavskog okruga od gripa je za sada obolela samo jedna osoba i ona je infircirana za vreme boravka van zemlje, izjavila je šef Odseka za respiratorne zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje Niš Marina Kostić.

"Epidemiološka situacija je mirna. Grip je laboratorijski potvrdjen samo kod jedne osobe iz Niša, dok je negativan laboratorijski nalaz bio za tri osobe za koje je postojala sumnja da su obolele od gripa", kazala je Kostić.

U izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" navodi se da su oboleli kod kojih je potvrđen grip sa područja Beograda, Južnobačkog, Nišavskog i Braničevskog okruga.

Podaci Instituta takodje pokazuju da je poslednje nedelje 2019. godine na području četiri pomenuta okruga evidentirano 4.125 osoba sa oboljenjima sličnim gripu. Najveći broj obolelih su deca starosti do četiri godine.

Prijavljeno je i 26 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije, a laboratorijskim testiranjem uzoraka 16 pacijenata, kod dva je dokazan virus gripa A (H1).

(Kurir.rs/Beta)