Foto: Carina Srbije

na robnoj ispostavi Aerodroma Nikola Tesla

CIGARETE LAŽNO PREDSTAVLJENE KAO KOPIR PAPIR: Carinici sprečili krijumčarenje 35.000 paklica FOTO

Crna Hronika

Carinici su na robnoj ispostavi Aerodroma Nikola Tesla sprečili pokušaj krijumčarenja tovara od 35.500 paklica cigareta koji je lažno predstavljen kao pošiljka kopir papira.

foto: Carina Srbije

Pokušaj krijumčarenja se dogodio 30. decembra 2019. godine, ali to nije uticalo na budnost carinika koji su odmah posumnjali u tovar kopir papira koji pristigao iz Dubaija.

foto: Carina Srbije

Zahvaljujući toj sumnji, tovar navodnog kopir papira detaljno je pregledan nakon smeštanja u carinski magacin pomenute ispostave.

foto: Carina Srbije

Tada je potvrđeno da se umesto prijavljenih 980 kilograma papira za kopiranje i štampanje, na stanju nalazi svega 114 kilograma, ali se zato na paletama pored samo 47 risova papira našlo i više od 70 kartona sa 3.550 boksova neprijavljenih cigareta bez akciznih markica.

foto: Carina Srbije

Protiv uvoznika i špeditera odgovornih za robu smeštenu u carinski magacin pokrenut je prekršajni postupak pred nadležnim sudom, a za ovu vrstu prekršaja zaprećena je kazna i do četvorostrukog iznosa vrednosti robe koja je predmet prekršaja.

foto: Carina Srbije

Podsećamo da carinska služba Srbije sprovodi pojačane aktivnosti u cilju suzbijanja sive ekonomije, te da je otkriveni kontingent krijumčarenih cigareta poslednji u nizu upečatljivih rezultata ostvarenih na planu sprečavanja šverca duvana i duvanskih proizvoda.

Akcizna roba je često na meti krijumčara, zbog razlike u ceni koja se na njoj može ostvariti, a carinici su samo tokom 2019. godine uspeli da osujete krijumčarenje nepunih 4 miliona komada cigareta, što je gotovo tri puta bolji rezultat nego 2018. godine.

(Kurir.rs/FOTO: Carina Srbije)