Foto: EPA/STR

najava turskog predsednik

PUČISTA POBEGAO IZ MOSKVE! Erdogan: Nećemo oklevati da pružimo lekciju Haftaru ako se nastave napadi!

Planeta

Turska se neće suzdržati da "pruži lekciju" Kalifu Haftaru, komandantu snaga istočne Libije, ako nastave napade na međunarodno priznatu vladu, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je u svom govoru rekao da je "pučista Haftar pobegao" juče iz Moskve nakon što mirovni pregovori između njega i čelnika vlade sa sedištem u Tripoliju, Fajezom al-Seradžom, nisu uspeli da dovedu do prekida vatre kako bi se okončao devetomesečni sukob, preneo je Rojters.

Vođe libijskih zaraćenih strana postigli su juče određeni napredak na indirektnim mirovnim pregovorima u Moskvi, ali nisu uspeli da se dogovore o primirju i okončanju devetomesečnog rata zbog glavnog grada Tripolija, prenosi Tass.

Razgovori su trajali osam sati uz posredovanje Rusije i Turske, a lider Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftar rekao je da sporazum o primirju sa Vladom nacionalnog jedinstva nije potpisao jer ignoriše neke zahteve LNA.

Prema pisanju Skaj njuza Haftar je tražio da se dozvoli njegovoj vojsci da uđe u Tripoli i formira vladu nacionalnog jedinstva koja će dobiti poverenje parlamenta, kao i nadgledanje primirja, ali bez učešća Turske.

Kurir.rs/Tanjug