Foto: EPA

mesto iz noćne more

KUĆA HORORA U ENGLESKOJ: Dečak (7) pronađen okružen heroinskim iglama, gomilom smeća i izmeta! Roditelji izbegli zatvor!

Nesnosan smrad, hrpa smeća, gomile plesni, igle od heroina, izmeti pacova... Sve su to stvari koje su bile svakodnevnica za dečaka (7) iz Engleske koji je pronađen u svom domu nakon što je škola prijavila da nije dolazio na nastavu čak šest meseci.

Planeta

Zašto se pre ništa preduzelo da se pomogne dečaku, zasad nije poznato no s obzirom da se dečak preselio iz jedne škole u drugu, njegove izostanke primetili su tek nakon pola godine. Zanemareni sedmogodišnji dečak, pronađen je u kući u Lesteru, koja više nalikuje na deponiju, zajedno sa roditeljima koji su zavisnici.

Iako je socijalna služba posetila dečaka i njegove roditelje u decembru 2018. godine, nije pronašla teže nepravilnosti, no u međuvremenu, od više-manje normalnog doma, dečakovo borvište postalo je mesto iz noćne more.

Dečak je nekad, koliko toliko, živeo u normalnim uslovima kad su mu baka i deda bili živi, no kada mu je deda umro, otac se potpuno predao heroinu, a majka je izjavila da jedino živi u toj kući zato što nema gde.

Kada su policija i socijalna služba ušle u kuću, zatekli su dečaka koji se nije kupao nedeljama, kako sedi hrpi smeća, a smrad koji je dopirao iz kuće bio je neizdrživ. Jednom od policajaca je i pozlilo kada je ušao u dnevni boravak.

"Uslovi su bili nehumani. Posvuda je bila gomila trulih ostataka hrane i smeća nad kojima su bili rojevi muva... Kuhinja je 'užegla' od ostataka hrane, a pločice su bile prekrivene izmetima pacova. Sve je izuzetno prljavo, ostaci igala od heroina su takođe bili svugde po kući. Dim od cigareta kumovao je nesnosnom smradu, a po zidu su pronađeni i tragovi fekalija", rekao je tužilac Aleksander Volfson.

"WC je bio prljav bez ikakvih četkica ili paste za zube u kupatilu, a činilo se da se dete nije često presvlačilo te da nije imalo pidžamu, a nije nosio donji veš, kao ni čarape. Osim toga, dečak nije imao ni prikladne igračke već se igrao sa tosterom u očevoj sobi", dodao je tužilac.

No čini se kako dečak, uprkos teškom zanemarivanju, nije bio neuhranjen, a službenicima koji su ga spasili, rekao je kako je tokom tog dana pojeo 'neke kolačiće', ali čini se da ništa drugo nije ni imao.

Nije bio registrovan kod lečnika opšte prakse, a nakon pregleda pedijatra, trebali su mu samo lekovi protiv glista jer je dečakovo zdravstveno stanje, začudo, bilo i više nego dobro.

Nakon što je smešten kod hraniteljske porodice, vratio se u školu te je ocenjeno da za svojim vršnjacima zaostaje dve godine. Udomitelji kod kojih je smešten primetili su da dečak ne želi da se kupa, ne želi čak ni da pere zube. Dečak je 'uvek gladan' te teško shvata razliku između dana i noći, jer njegovi roditelji nikad nisu kontrolisali u koje vreme ide na spavanje.

Oba su roditelja na sudu priznala krivicu zbog teškog zanemarivanja te surovosti prema sopstvenom detetu. No uprkos tome, ispostavilo se da je dečak jako vezan za majku i oca i često pita za njih, a sud je odlučio da roditelji mogu da viđaju svog sina ali isključivo pod nadzorom radnika socijalne službe. Dečaka je sud odlučio da dugoročno smesti u hraniteljsku porodicu.

"Ovo je teška kazna, ali treba sagledati činjenice i okolnosti" rekao je sudija Ebraham Munsi, a zatim se obratio roditeljima.

foto: Profimedia

"Tužilac mi je rekao da ste imali kontakt s dečakom, a i on je sam izjavio da želi kontakt s vama i da vas oboje voli. Dečak ima svetlu budućnost, a teškoće strahote koje je pretrpeo, može s vremenom ostaviti iza sebe. Imam posla s dvoje ljudi koji nisu bili kadri da brinu o detetu, oboje imate problema s drogom i to je uticalo na način na koji živite svoj život", objasnio je sudija roditeljima dečaka.

"Fotografije kuće govore same za sebe, neke sobe izgledaju poput smetlišta. Velika je sreća što se dete potpuno oporavilo. Svestan sam da ovo nije bila zlonamerna okrutnost prema detetu, roditelji su sami po sebi nesposobni i neadekvatni. A sad su oboje rekli da će učiniti nešto povodom toga i suočiti se sa svojom zavisnošću", rekao je sudija.

Roditelji su izjavili kako vole svog sina i da mu nikad nisu hteli nešto loše, a priznali su da su se 'borili' kako bi održavali kuću iako nisu hteli da zatraže pomoć bojeći se da ne izgube sina.

Roditelji su dobili zatvorsku kaznu u trajanju od 10 meseci, uslovno 18 meseci uz godinu dana lečenja od droge.

Kurir.rs/24sata.hr/San

Foto: EPA