Foto: Profimedia

VAZDUH DAVI

SITUACIJA U AUSTRALIJI ALARMANTNA Organizatori poručuju: Australijan open će se održati prema planu (FOTO)

Organizatori Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu saopštili su danas da će se taj teniski turnir održati prema planu, uprkos lošem kvalitetu vazduha zbog velikih požara koji su zahvatili tu zemlju.

Tenis
> 13:48h

Pojedini igrači žalili su se zbog loših uslova, jer su morali da igraju kvalifikacije po magli i dimu.

"Mnogo je spekulacija o Australijan openu, otkazivanju ili odlaganju turnira. Australijan open će se održati", rekao je direktor turnira Kreg Tili, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Slovenačka teniserka Dalila Jakupović igrala je u utorak u kvalifikacijama protiv Švajcarkinje Stefani Fegele, u jednom trenutku pala je na kolena i počela da kašlje. Imala je problema sa disanjem i morala je da preda meč, u kome je vodila sa 1:0 u setovima i bila je na poen od taj brejka u drugom setu.

Britanac Lijam Broudi rekao je da je u prvom kolu kvalifikacija "morao da se bori za vazduh" i da mu je "krv ključala". On je izgubio od Belorusa Ilje Ivaška.

Stanovnicima Melburna u utorak je savetovano da ostanu u kućama i da ne izvode kućne ljubimce.

foto: AP

Brojni teniseri kritikovali su organizatore što nisu pomerili početak turnira.

Tili je rekao da razume bes igrača i dodao da nastaje zabuna u pogledu vidjenja različitih merenja kvaliteta vazduha, u zavisnosti od aplikacije ili lokacije koje su koristili.

"Kvalitet vazduha je vrlo složeno i zbunjujuće pitanje koje se odnosi na brojne različite faktore. Različiti sajtovi i aplikacije vam daju različita očitavanja. Ovde se radi o poverenju u lekarske savete i poverenju u stručnost i naučne savete ljudi koji svakodnevno obavljaju analize", rekao je Tinli.

foto: Profimedia

"Bezbednost i dobrobit igrača je prioritet, zajedno sa našim osobljem na turniru i navijačima", dodao je on.

Kvalifikacije u utorak su bile odložene na sat vremena, pošto su očitavanja pokazala da je vazduh "vrlo nezdrav".

Ako mečevi zbog lošeg kvaliteta vazduha budu prekinuti, odigraće se pod krovom u Rod Lejver areni, Margaret Kort areni i Melburn areni.

Prvi grend slem turnir u sezoni, Australijan open, počinje u ponedeljak. Titule brane Novak Djoković i Naomi Osaka.

(Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: