Foto: Profimedia

opasno

ITALIJANSKI ASTRONOM JE OSTAO U ŠOKU: Rutinski je proveravao nebo iznad nas i video da nešto juri ka Zemlji (FOTO)

Astrofizičar i astronom Đanluka Masi iz Projekta virtuelnog teleskopa u Italiji posmatrao je zvezde 17. januara kada je uspeo da vidi neverovatnu sliku - asteroid koji juri ka Zemlji.

Planeta

Dok je Masi skenirao nebo u ranim jutarnjim časovima, asteroid 2020 AN3 došao je u vodno polje. Naučnik je uspeo da uhvati ovu neverovatnu fotografiju asteroida - samo jedan od hiljada potencijalno opasnih asteroida (PHA) koji bi jednog dana mogao da udari Zemlju - pošto je bio udaljen oko 1,9 miliona milja (3,1 miliona km) od naše planete.

Iako se na slici prikazuje kao puka tačka, za asteroid se procenjuje da je veliki između 229 metara i 500 metara. Jednokratna ekspozicija od 180 sekundi snima svemirsku stenu kako se kreće ka Zemlji, a dužina ekspozicije uzrokuje da se sve zvezde u pozadini pojave kao pruge po nebu.

"Teleskop je pratio prividno kretanje asteroida", rekao je Masi o svojoj neverovatnoj slici.

Svemirsku stenu pratila je NASA-in Centar za studije objekata blizu Zemlje (CNEOS) i nalazi se na listi rizika Evropske svemirske agencije (ESA), ali otkrivena je samo nekoliko dana pre njenog približavanja Zemlji istraživanjem neba.

To je jedno od ogromnih 88 novih asteriod koji su do sada primećeni ove godine.

Kurir.rs/RT Foto: Profimedia