Foto: Printscreen Facebook/Damir Kelava

ospasno

VUKOVI TERORIŠU LIČANE: Spuštaju se do samih kuća, vlasti kažu da je uobičajeno! (VIDEO)

Zima bez snega i s hladnim jutrima probudila je ličke vukove koji se spuštaju sa Plješevice na koreničke pašnjake i torove na otvorenom.

Hrvatska

U emisiji ‘Plodovi zemlje’ HRT-a objavljeno je kako se vukove ne libe da dođu do kuća u ljudi. Traže jagnjad, a ponekad se pogoste i nekom ovcom ili ovnom. U većem čoporu pak napadaju telad i krave. Šteta je velika, a stočari se sve češće susreću s ovim životinjama.

Ali službe NP Plitvička jezera zasad ne smatraju da je stanje alarmantno. Navode kako se radi o poznatim vučjim grupama, ali da sigurno ima još vukova samotnjaka ili par parova koji se pokušavaju ubaciti na teritoriju koju još nisu označili čopori.

“Ima čopor od sedam vukova koji su viđani. Čak smo ih i snimili. Njih sedam kravu svladaju bez problema”, rekao je Zdenko Ramljak iz Korenice.

Napad je pretrpjelo njegovih 80 goveda, a pritom su zaklane dvije krave. Vukovi su napali bez obzira na zaštitu električnog pastira i psa. Ramljak ima i hiljada ovaca, od kojih je sedam skončalo u zubima vukova.

Oni najviše napadaju noću kad su životinje same. Među njima ima i pasa, no oni se pred čoporom povlače. Bliski susret s njima imao je i mladić Danijel Grubišić. On ih je sreo na putu do kuće svog komšije u istom selu pa je brže bolje pobegao.

Kurir.rs/HRT Foto:Printscreen Facebook/Damir Kelava