Foto: Profimedia

Priča koja tera na suze

POTRESNA ISPOVEST NOVAKOVOG PROTIVNIKA: Pradedu od smrti u logoru spaslo čudo, majka prodavala narukvice da bi preživeli

Argentinski teniser Dijego Švarcman, koga je Đoković pobedio u 4. kolu Australijan opena (6:3, 6:4, 6:4) , ima više nego zanimljivu porodičnu priču.

Tenis

Švarcmanovi su jevrejskog porekla, a otkrio je i kako su se našli u Argentini.

"Jevrejskog sam porekla, moj pradeda po majčinoj strani je živeo u Poljskoj i bio je u vozu na putu za koncentracioni logor u periodu Holokausta. Spona koja je vezivala dva vagona nekako se polomila, deo voza je nastavio put, drugi deo je ostao iza. Tako su se svi oni koji su ostali u tom vagonu spasli, nisu ga uhvatili. To me je naučilo da život može da ti se promeni u trenutku", pričao je Švarcman.

Dijego je pojasnio i da su porodični koreni sa očeve strane u Rusiji.

"Moj pradeda je brodom doveo celu porodicu u Argentinu. Kad su stigli, govorili su na jidišu, nisu znali ni reč španskog. Porodica mog oca poreklom je iz Rusije i oni su takođe stigli tamo brodom. Nije im bilo lako da potpuno promene živote posle rata, ali uspeli su".

Poznata je priča o njegovim roditeljima i majci koja je prodavala gumene narukvice kako bi Dijego mogao da plaća hotelske sobe i putuje na turnirima po Argentini i okolnim zemljama.

"Moj otac je obećao da će nam rezervisati lepu sobu, sa TV-om, kompjuterom, internetom i svime ostalim što nam je trebalo. Pitao sam ga, što me lažeš? Zvao sam ga često da ga pitam o tome. Nikad nije bilo TV-a, u skoro svakom hotelu smo delili krevet. Jednom smo ostali u nekom od njih jer je soba bila samo dva pezosa. Nismo imali izbora, to smo tada sebi mogli da priuštimo", zaključio je Švarcman, trenutno 14. teniser sveta.

Kurir sport