Foto: AP/Risto Bozović

poziv duška markovića

PREMIJER CRNE GORE POZVAO AMFILOHIJA NA DIJALOG: Spremni smo da preispitamo sporne članove Zakona!

Vlada Crne Gore spremna je da zajedno sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom u dijalogu preispita sporne članove Zakona o slobodi veroispovesti.

Crna Gora

Premijer Duško Marković pozvao je mitropolita Amfilohija na dijalog, uz poruku da je vlada spremna da učini dodatni napor kako bi pravoslavni građani u Crnoj Gori krenuli jednim i zajedničkim putem.

"Ka tom kompleksnom i zahtevnom cilju, potreban je novi sadržaj u odnosima vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji uz poverenje kao nužni uslov, podrazumeva i preuzimanje odgovornosti u odnosu na naše sadašnje uloge", naveo je premijer Marković.

Prema njegovim rečima vlada je spremna da još jednom zajednički sagleda najbolja rešenja za primenu čl. 62- 64 Zakona slobodi veroispovesti.

"Te da svakako kroz dijalog i mogućno konsenzus, otklonimo svaku dilemu i sumnju oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namene", naveo je Marković, saopšteno je iz vlade.

Marković je na svom tviter nalogu dodatno napisao da je "vreme i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji poverenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje, i biće joj snažno posvećena".

Kurir.rs / Tanjug, Foto: AP / Risto Bozović