Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predstavljanje

ZBIRKA PESAMA LJUBOMIRA SIMOVIĆA: Ništa nije toliko toplo kao zima

Nakon što su se okupljenima obratili istaknuti akademici i profesori književnosti, autor je čitao svoje pesme, a potom se i našalio s publikom

Pop kultura

Knjiga „Izabrane pesme“ Ljubomira Simovića juče je predstavljena na tribini u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, gde su govorili istaknuti akademici i profesori književnosti.

Skup je otvorio predsednik SANU, akademik Vladimir S. Kostić, koji je istakao da mu je zadovoljstvo što je prva tribina u novoj godini posvećena upravo čuvenom pesniku i piscu Ljubomiru Simoviću:

- Sa zadovoljstvom otvaram prvu književnu tribinu u 2020. i čast mi je da najavim da će naš prvi gost biti pisac Ljubomir Simović, koji je jedan od najznačajnijih tvoraca u modernom dobu. Ako se po jutru dan poznaje, cenim da će nam godina biti i više nego dobra - rekao je Kostić.

O pesmama i stvaralaštvu Simovića govorio je i profesor doktor Radivoje Mikić. Istakao je da je reč o velikanu koji zasluženo zauzima najviše mesto u kulturi jednog naroda: - Simović je veliki pisac koji već sedam decenija privlači pažnju publike i koji se s izuzetnom lakoćom kreće u svim oblicima, vrstama književnosti i književnim žanrovima. Ljubomir je iz svog velikog korpusa sam izdvojio pesme, te se time pokazao i kao dobar kritičar. Povod za ovako nešto bila je nagrada „Kozara“, koju je pisac dobio pre dvadeset godina. Ova zbirka od 350 strana je prikaz sveta, vremena i čovekovog snalaženja u njemu - naveo je prof. dr Mikić.

Pisac je potom pročitao desetak pažljivo odabranih pesama, među kojima su „Dolazak komandanata“, „Pesma o komandantima“, „Buđenje“ i „Istočnice“. Poetska tribina je završena uz dug, gromoglasan aplauz, kao i poneki kikot zbog Simovićevog dobro poznatog kontrasta i humora: - Ništa nije toliko toplo kao zima.

Kurir / M. V.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić