Foto: EPA / Telenews

EPIDEMIJA

ZBOG ŠIRENJA KORONAVIRUSA EU EVAKUIŠE SVOJE GRAĐANE IZ KINE: Biće poslata dva aviona po one koji žele da napuste Vuhan!

Evropska unija je usled jačanja zaraze izazvane koronavirusom na zahtev Franucske aktivirala zajednički Mehanizam civilne odbrane sa ciljem da se obezbedi konzularna podrška građanima EU u Vuhanu, u Kini, žarištu nove zaraze, saopšteno je u Briselu.

Planeta

U Evropskoj komisiji najavljuju da će kroz pokrenuti Mehanizam dva aviona biti poslata da prebace građane zemalja EU iz Vuhana u Evropu.

Evropska komisija pozvala je sve građane EU, bez obzira na nacionalnost, koji se trenutno nalaze u regionu Vuhan, a žele da se evakuišu da se prijave.

Početne cifre govore o 250 francuskih građana koji će biti prebačeni prvim avionom i još 100 građana iz drugih zemalja članica koji čekaju sledeći avion.

"Naš Centar za koordinisanje u kriznim situacijama radi neprekidno i u konstantnom je kontaktu sa zemljma članicama, delegacijama EU u regionu i kineskom ambasadom u Briselu. U slučaju potrebe, mobilisaće se dodatna podrška EU", rekao je komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

U Evropskoj komisji naglašavanju da su spremni da pomognu zemljma članicama u "jakom i koordinisanom" odgovoru na situaciju s koronavirusom koja se "i dalje razvija".

Dodaje se da je francuski zahtev prvi zahtev za pokretanje mehanizma zajedničke civilne odbrane EU u slučaju epidemije koronavirusom, a da se ne isključuje podnošenje novih zahteva u narednim danima.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA / Telenews Kinu