Foto: Screenshot YT

lukavo

SELO MOJE LEPŠE OD BRISELA: Ovo mesto je novi centar EU, evo kako to nameravaju da unovče (VIDEO)

Oko 80 stanovnika Gadhajma, bavarskog seoceta, ne može biti više uzbuđeno kada 31. januara Velika Britanija zvanično napušta Evropsku uniju, jer je u subotu u ponoć to nemačko selo geografski centar Evropske unije.

Planeta
> 20:57h

Tačne koordinate Gadhajma na jugu Bavarske su 9 stepeni, 54 minuta, 7 sekundi istočne dužine (95 ° 54 '07 "J) i 49 stepeni, 50 minuta, 35 sekundi severne širine (49 ° 50 '35" N ), navodi Nacionalni geografski institut Francuske.

Ovaj institut izračunao je geografski centar Evropske unije. Prethodni centar bio je u selu Vesterngurng koje se poput Gadhajma nalazi u nemačkoj provinciji Unterfranker.

Gadhajm je dugo pripremao strategiju za post-Bregzit i nekoliko meseci pre svog očekivanog izlaska označio je centar EU.

Tokom 2017. godine, stanovnici Gadhajma na Jutjubu su satirično objavili video zapis u kojem promovišu svoje selo kao budući poslovni inkubator iz EU.

Oni traže od Škotske da ne raspisuje drugi referendum da bi proglasila nezavisnost kako bi ostala u Uniji, jer bi u tom slučaju Gadhajm izgubio svoj poseban status centra evropskog bloka.

Stanovnici se šale da selo ima dovoljno prostora "da primi brojne međunarodne investicione banke koje će napustiti London i preseliti svoje sedište u novo središte EU."

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Screenshot