Foto: Profimedia

IZELICE: MASTAN KRKANLUK

JAGNJEĆE BRIGADE U DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA: Za ministre i funkcionere 12 tona pršute i butkica!

Žderonje: Uprava za zajedničke poslove republičkih organa raspisala tender za nabavku suhomesnatih proizvoda, a tu ima raznih dimljenih delikatesa od svinja, ovaca, mangulica...

Društvo

Suva pršuta od goveđeg mesa - prve kategorije, dimljena, mesnata špic rebra, suva slanina, ovčija pršuta i buđola od mangulice samo su neki od ukusnih specijaliteta od kojih će ministri, poslanici i drugi državni funkcioneri omastiti brkove!

Dok su se svi pripremali za doček Nove godine 31. decembra, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO) raspisala je tender za nabavku suhomesnatih proizvoda, a ukupna količina naručenog suvog mesa iznosi impresivnih 11.580 kilograma iliti skoro 12 tona! Kako se može videti iz konkursne dokumentacije, za potrebe Vlade, ministarstava, Skupštine i drugih državnih institucija, naručeni su najfiniji specijaliteti koji bi zadovoljili i najzahtevnije gastronome. Tu je čak 1.000 kg suve goveđe pršute, „bez kostiju i pravilno isečenih komada“, 1.100 kg dimljenih špic rebara - mesnatih, i 1.200 kg dimljene slanine, naravno, prve kategorije.

Ministri i poslanici će teške državne poslove moći da prekrate i uživajući u dimljenom junećem ramsteku i đakonijama od mangulice, koja važi za najkvalitetnije svinjsko meso. Suvih kobasica od mangulice poručeno je 70 kg, slanine 100, a buđole od mangulice 70 kg, ali i 120 kg ovčije pršute. Iako se prilikom narudžbe uglavnom vodilo računa o državnim službenicima sa finijim i istančanijim čulom ukusa, naručeno je i 200 kg čvaraka za one koji su navikli na domaćinske mezetluke.

U UZZPRO poručili su da je količina traženih suhomesnatih proizvoda planirana „na osnovu analize potrošnje u prethodnim godinama, kao i na osnovu zahteva korisnika i najavljenih događaja“.

- Uprava je obveznik PDV i pružene usluge u oblasti ugostiteljstva naplaćuje korisnicima, a sva sredstva ostvarena pružanjem ugostiteljskih usluga uplaćuju se na račun budžeta RS - kažu u UZZPRO.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže za Kurir da je vrlo zanimljivo da je ova javna nabavka raspisana baš 31. decembra:

- Nije uobičajeno da se tog dana raspisuju javne nabavke, jer zbog praznika mnogi potencijalni ponuđači ne gledaju ponude. S druge strane, izbor proizvoda, kao i količine istih, govore o najprizemnijim nagonima naših političara koji mnogo vole da lepo jedu i provode se o trošku građana i njihovih para.

Jelo, pa se pojelo DESET MILIONA VEĆ SVARENO

UZZPRO još nije doneo odluku koji ponuđač će državne institucije snabdeti skupim mezetlucima, te nije poznato koliko će tačno novca iz budžeta biti spiskano na ovaj krkanluk. Međutim, zanimljivo je da je UZZPRO 2019. ovo zadovoljstvo platio čak 9.699.500 dinara.

Evo šta su naručili ŠIROKO

PROIZVODTEŽINA (U KG)

Suvi svinjski vrat 750 suva goveđa pršuta 1.000 suva svinjska pršuta 800 suvi pršut bez kosti 800 suva ovčija pršuta 120 dimljena svinjska pečenica 900 dimljeno svinjsko meso bez kosti 400 dimljeni juneći ramstek 600 dimljeni svinjski vrat bez kosti 1.500 dimljene svinjske butkice 100 dimljene svinjske kolenice 700 dimljena špic rebra mesnata 1.100 dimljena slanina i kategorije 1.200 dimljena mesnata slanina 600 slanina pančeta 300 svinjska mast 100 čvarci 200 suvi pršut od mangulice 70 suva slanina od mangulice 100 suva kobasica od mangulice 70 buđola od mangulice 170

(Kurir.rs / Ružica Kantar / Foto:Tanjug, Zoran Šaponjić)