Foto: EPA/LONG WEI

posledice bolesti

NAJVEĆI SAJAM MOBILNIH TELEFONA TRPI ZBOG KORONAVIRUSA: Pet kompanija otkazalo učešće u strahu od bolesti

Planeta
> 21:18h

Pet velikih kompanija koje se bave proizvodnjom telekomunikacionih uređaja i opreme otkazalo je učešće na MWC 2020. Ovo je, inače, najveći sajam mobilne telefonije na svetu koji treba da se održi u Barseloni od 24. do 27. februara. Poslednja kompanija koja se povukla je japanska korporacija Sony i to 10. a pre njih su učešće otkazali Amazon, LG, Ericsson i nVidia, izveštava Rojters.

Manifestacija Mobile World Congress, MWC, koja privuče svake godine više od 100.000 posetilaca, novinara, analitičara i stručnjaka. Kompanije Samsung i ZTE redukovale su svoje prisustvo i neće biti nikakvih aktivnosti za novinare niti analitičare i stručnjake, uz ostanak samo DEMO zone. Iz Sony kompanije su poručili da će na konferenciji učestvovati putem video linka.

"Budući da nam je od najveće važnosti sigurnost i dobrobit naših kupaca, partnera, medija i zaposlenih, doneli smo tešku odluku da odustanemo od izložbe i učešća na MWC 2020 u Barseloni", navodi se u saopštenju a prenosi Mondo.

Svetsko Udruženje operatora mobilnih mreža GSMA, koje je organizator konferencije, ranije je objavilo da nikome iz kineske pokrajine Hubej - odakle je krenula epidemija koronavirusa - neće biti dozvoljeno učešće na skupu i da posetioci iz Kine moraju da dokažu da su bili van zemlje najmanje dve nedelje pre ove manifestacije.

Prošle godine, oko 6,0 odsto posetilaca MWC-a bilo je iz Kine, prema izveštaju GSMA. Većina je bila iz Evrope, oko 64 odsto, kao i oko 45 posto izlagača.

Kineske kompanije Huawei, HONOR i ZTE saopštile su da će učestvovati na konferenciji, pošto su prethodno naložile svom kineskom osoblju da bude u samoizolaciji uoči događaja i da pripreme svoje evropske zaposlene da zamene one iz Kine, koji nisu u mogućnosti da prisustvuju.

(Kurir.rs/Mondo/Foto ilustracija: EPA/LONG WEI)