Foto: Profimedia

svaka čast

NAJSTARIJI RESTORAN NA SVETU SE NALAZI U ŠPANIJI: Jedno od najtraženijih jela je SPRSKI SPECIJALITET (VIDEO)

Španska kuhinja poznata je po izvrsnosti u pripremi svinjetine. El Kočiniljo - prase je poslastica koja se služi u Kastilji još od rimskog doba.

Planeta
> 19:14h

Smešten u srcu istorijskog Madrida, odmah pored Plaza Major, nalazi se restoran El Sobrino de Botin, najstariji restoran na svetu.

Madrid je bio nešto više od sela od 20.000 ljudi kada je ovo mesto prvi put poslužilo hranu. Godine 1561. Madrid je postao glavni grad Španije, a sobe su bile preko potrebna usluga putnicima. Dokument iz 1590. godine pokazuje da se u toj lokaciji već nalazila gostionica koja je opsluživala danas poznatu prasetinu. Podrum, koji se danas koristi kao trpezarija, skoro je istovetan kakav je izgledao bio skoro 500 godina.

El Kočiniljio, malo prase, tradicionalno jelo u Kastilji, služi se u Botinu od njegovog otvaranja i još uvek se kuva i servira na potpuno isti način.

Nijedan španski obrok nije gotov bez džemana. Španska dimljena šunka se razlikue je od bilo koje druge na svetu. Šunka može da košta hiljade dolara, a jeno sečenje je oblik umetnosti.

Ostala poznata jela koja se ovde serviraju uključuju kipirone en su tinta, to su lignje koje se kuhaju u sopstvenom mastilu sa pirinčom, i pečenu janjeću nogu.

Tokom svoje 500-godišnje istorije, Botin je imao veliki broj poznatih gostiju. Ernest Hemingvej je imao svoj kutak gde će provoditi vreme pišući. Čak je restoran spomenuo i u jednoj od svojih knjiga.

U "Suncu se ponovo rađa", on je napisao: "Ručali smo se stepenicama u Botinu. To je jedan od najboljih restorana na svetu. Imali smo pečenu svinju i popili riju altu."

Kurir.rs/Business Insider Foto: Profimedia