Foto: Profimedia

IN MEMORIAM

ODLAZAK ČOVEKA KOJI JE PREŽIVEO MINHENSKU TRAGEDIJU: Preminuo Hari Greg, heroj koji je spasao Srbe u avionskoj nesreći

Nekadašnji golman Mančester junajteda i selekcije Severne Irske Hari Greg preminuo je u 87. godini života.

Fudbal
> 11:20h

O smrti Harija Grega javnost je obaveštena od strane članova njegove dobrotvorne fondacije, preneo je BBC.

"Hari Greg je preminuo u bolnici okružen ljubavlju svoje porodice koja se zahvaljuje osoblju koje mu je pružilo negu u poslednjih nekoliko nedelja. Vreme i mesto sahrane objavićemo narednih dana. Molimo vas da ispoštujete privatnost porodice u ovom teškom trenutku", stoji u saopštenju.

Hari Greg ostaće upamćen kao jedan od putnika koji je preživeo stravičnu "minhensku tragediju" u kojoj su 23 osobe izgubile život, od toga skoro ceo tim Mančester junajteda.

Greg je proveo devet godina u Junajtedu, odigrao je 247 utakmica, ukljujučujući i pobedu u meču FA kupa, samo 13 dana nakon tragedije u Minhenu.

foto: Profimedia

Minhenska tragedija koja je pre 60 godina odnela 23 života za samo 54 sekunde, izbrisala je mladi tim Mančester junajteda koji je Mat Bezbi godinama brižljivo gajio i stvarao. Kada se na zaleđenoj pisti minhenskog aerodroma raspao dvomotorac klase "elizabetan", zauvek su se promenile sudbine onih koji su preživeli.

Jedan od njih je bio i fudbaler Hari Greg. On je, kada se dozvao pameti, uspeo da se iskobelja iz olupine, ali je osim toga uspeo i da spasi nekoliko putnika. Zahvaljujući njemu, minhensku tragediju uspela je da preživi Vera Lukić, njena jednogodišnja ćerka Vesna, kao i nerođeni sin kojeg su kasnije nazvali Zoran. Gospođa Lukić, supruga vojnog atašea pukovnika Veljka Lukića koji je službovao u jugoslovenskoj ambasadi u Londonu, inače nije volela letenje i želela je da do britanske prestonice dođe vozom. Srećom po njih, Greg je, kao i u mnogim utakmicama pre i posle ovoga leta, bio na visini zadatka.

Greg se dva puta vratio u zapaljeni avion kako bi pomogao povređenima. On je iz olupine aviona izvukao i svoje saigrače Bobija Čarltona i Denisa Vajoleta.

Hari Greg je u Junajted stigao u decembru 1957. godine iz Donkastera za 23.000 funti čime je postao najskuplji golman na svetu.

Samo godinu dana kasnije proglašen je za najboljeg golmana na Svetskom prvensvu.

(Kurir sport)