Foto: Humberside Police, Shutterstock

Alarm: JEZIVO UPOZORENJE BRITANSKE POLICIJE

ENGLEZI SE OVERAVAJU SRPSKIM SEDATIVOM: Na ulici kupuju bele vile, opasne tablete preplavile Kingston

Zloupotreba Nekoliko građana Kingstona na Halu završilo je u bolnici posle konzumacije sedativa koji proizvodi „Galenika“. Tablete su kupili na ulici, poznate kao fatalne ili bele vile

Vesti

Omiljeni srpski sedativ, čija je aktivna supstanca diazepam, poslao je nekoliko Engleza iz Kingstona na Halu hitno u bolnicu jer su se predozirali posle njegove zloupotrebe.

Kupili su ga na ulici, jačina tableta je bila 10 miligrama, a tamošnja policija odmah je izdala upozorenje o novoj pošasti, koju su tamo nazvali „fatalna droga“.

Kako se navodi u tamošnjim medijima, opasne tablete preplavile su ulice engleskog grada, a na sreću, niko dosad nije umro od predoziranja. Mediji su, takođe, objavili fotografiju kutije tog medikamenta, kog proizvodi „Galenika“.

Neobični simptomi

Istovremeno, policija u Kingstonu na Halu pre nekoliko dana upozorila je stanovništvo da bi trebalo da potraže hitnu lekarsku pomoć ukoliko posle konzumiranja srpskog sedativa, odnosno „fatalne droge“, dožive neobične simptome. Uz to, engleski zvaničnici veruju da stanje u kojem su se našli njihovi građani, koji su završili u bolnici, ima veze sa medikamentima koje su popili, a koji je proizveden u inostranstvu.

Dženi Bristov iz tamošnje policije rekla je da je policija već uhapsila jednog čoveka za koga se sumnja da ima veze sa čitavim slučajem i koji se još nalazi u pritvoru, upozorivši ljude da budu oprezni ako dođu u kontakt sa tom drogom.

- U toku je istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa tim incidentom. Srećom, nijedno predoziranje nije imalo smrtni ishod. Istražujemo mogućnost da je predoziranje građana rezultat upotrebe tableta „bensedin“, poznatih kao fatalne ili bele vile, za koje se veruje da se proizvode izvan Ujedinjenog Kraljevstva - navela je ona.

Smrtni ishod

Prim. dr Jasna Daragan Saveljić, stručnjak za bolesti zavisnosti, dodaje da uopšte ne može da se zna da li su u kutijama bile švercovane ili falsifikovane tablete sedativa koji se proizvodi u Srbiji.

- Ne može da se zna otkud te tablete na engleskim ulicama. Ipak, diazepam u toj dozi i u kombinaciji sa nekom drogom svakako može da dovede do smrtnog ishoda. Ista stvar je i kada je alkohol u pitanju. Savet svim građanima jeste da nikako ne kupuju lekove na ulici, ne koriste sedative na svoju ruku, već samo onako kako im je lekar preporučio - navela je ona.

„GALENIKA“ NAŠI LEKOVI SU BEZBEDNI

U „Galenici“ potvrđuju za Kurir da su čuli za slučaj u Engleskoj, ali tvrde da su njihovi proizvodi bezbedni.

- U potpunosti i odgovorno poslujemo u skladu sa zakonima Srbije i svi naši proizvodi, pored najvišeg kvaliteta, imaju i odobrenja relevantnih institucija. Za svaku prijavu sumnje na falsifikat proizvoda odgovorno sarađujemo sa MUP RS i Ministarstvom zdravlja, jer nam je zajednički cilj da zaštitimo kvalitet, bezbednost i efikasnost lekova i medicinskih sredstava namenjenih pacijentima i korisnicima - navela je Aleksandra Marković, direktor Sektora obezbeđenja kvaliteta u „Galenici“.

Kurir.rs, Radmila Briza/ Foto: Shutterstock, Humberside Police