Foto: Shutterstock

finansije: KURIROV POTROŠAČ

NAJČEŠĆE ŽALBE GRAĐANA: Napumpana dugovanja i neisplaćena osiguranja najviše muče klijente

Na rad društava za osiguranje stigle 1.064 pritužbe, a banaka 908, saopštila NBS, dok u Efektivi kažu da su najčešće žalbe na plaćanje nepostojećih dugova

Društvo

Narodna banka Srbije dobila je 1.976 pritužbi korisnika u prošloj godini na rad davalaca finansijskih usluga i banaka. Na račun društava za osiguranje stigle su 1.064 pritužbe i tu najviše na neživotno osiguranje - čak 970, dok su se klijenti banaka, njih 908 ukupno, najviše žalili na kredite, pre svega gotovinske. Ostale pritužbe odnosile su se na postupanje platnih institucija i društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Dejan Gavrilović, predsednik organizacije potrošača Efektiva, kaže da je i ta organizacija prošle godine primila ogroman broj pritužbi, pre svega na rad banaka. - Klijenti se često žale da su dugovanja prema bankama napumpana, da ne znaju na osnovu čega su tolika, kao i da banka ne želi da komunicira s njima - objašnjava Gavrilović.

Žalbe na društva za osiguranja se, prema njegovim rečima, odnose, pre svega, na nepoštovanje dogovora s klijentima o isplati visine nadoknade. - Kada dođe do osiguranog slučaja, kompanija koja treba da plati osiguranje ili ne želi da uplati to što je dužna, ili uplati manje od onog što je ugovoreno - objašnjava Gavrilović i dodaje da je u Srbiji veliki broj građana nezadovoljan radom davalaca finansijskih usluga i banaka, ali i kontrolom njihovog rada.

ČINJENICE

DRUŠTVA ZA OSIGURANJE

Osnov pritužbe Broj pritužbi

Autoodgovornost 364

Osiguranje od posledica nesrećnog slučaja 269

Osiguranje imovine 126

Dobrovoljno zdravstveno i putno osiguranje 49

BANKE

Osnov pritužbe Broj pritužbi

Gotovinski krediti 152

Kreditne kartice 119

Stambeni krediti 96

Debitne kartice 71

Ostali krediti 73

Zaludan posao

TEK SVAKA SEDMA PRITUŽBA JE OSNOVANA

NBS je navela i da je, od ukupno 1.976 pritužbi, tek 280 bilo osnovanih. Čak 1.297 pritužbi je bilo neosnovano, a 399 ih je u postupku. Za kredite su od 387 pritužbi 272 bile neosnovane, a svega 59 osnovanih.

Kurir.rs/ R. Kantar Foto: Shutterstock