Foto: EPA/Georgi Licovski

povoljna situacija kod suseda

MAKEDONSKI MINISTAR: Pacijentkinja (50) se oporavlja od koronavirusa, dva lekara na testiranju

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas da je pacijentkinja zaražena koronavirusom počela da se oporavlja i da u njegovoj zemlji nema novih slučajeva te bolesti.

Severna Makedonija

"Jedina obolela pacijetkinja je dobro na Klinici za infektivne bolesti. Već treći dan nema temperaturu, što znači da se postepeno stanje stabilizuje i da počinje rana faza oporavka", rekao je on na konferencijni za novinare u Vladi Severne Makedonije.

Prvi i do sada jedini slučaj novog koronavirusa u Severnoj Makedoniji potvrđen je 26. februara, kod 50-godišnje žene iz Skoplja, koja je prethodno jedan mesec boravila u Italiji.

foto: EPA/Nake Batev

Filipče je rekao da su trenutno na testiranju za koronavirus dva lekara iz Severne Makedonije koji su bili na seminaru u Madridu, gde je potvrđeno da jedan predavač imao koronavirus.

"Doktori su u zemlju stigli u subotu uveče, juče nisu bili na poslu i osim sa porodicom nisu imali kontakt sa velikim brojem ljudi. Danas će biti testirani i posle toga će im biti prepisan 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnom karantinu", rekao je ministar zdravlja Severne Makedonije.

foto: EPA/Georgi Licovski

Filipče je još dodao da je u toku vikenda stiglo desetak autobusa i aviona iz Italije, da su svi putnici ispitani i da niko od njih nije imao simptome, niti je bio u kontaktu sa obolelima.

Situacija se budno prati, ima dovoljno testova, blizu 1.000, rekao je Filipče i istakao da je do sada 13 testiranih slučajeva bilo negativno.

Kurir.rs/Beta