Foto: Profimedia, EPA/Wu Hong

kriza

KINEZI UDARILI NA AMERE SVEMIRSKIM ORUŽJEM: Zbog incidenta sa razaračem odmah reagovao Pentagon (VIDEO)

Američka mornarica upozorila je Kinu na društvenim medijima nakon što je jedan od njenih ratnih brodova ispalio laser na američki avion, poručivši im: "Ne želite da se igrate laserske igre sa nama."

Planeta

Američka pacifička flota otkrila je prošlog četvrtka u izjavi da je kineski razarač tipa 052D Luiang III klase Hohhot ( broj 161) ispalio lasersko oružje, koji je očigledno deo brodskog oružnog sistema u blizini, na P-8A izviđački avion mornarice SAD.

"Laser, koji nije bio vidljiv golim okom, snimio je senzor na brodu P-8A", kaže Pacifička flota. "Laseri sa oružjem mogu potencijalno da nanesu ozbiljnu štetu posadi i pomorcima, kao i brodskim i avionskim sistemima."

Nakon što je izjava data, američka mornarica izdala je upozorenje na svom zvaničnom Instagram nalogu.

SAD su uputile zvanični protest Kini kao odgovor na incident, objavile su u ponedeljak US Nejvi Njuz pozivajući se na šefa pomorskih operacija administratora Majka Đildaja.

"Američka vlada demantovala je Kinu," rekao je on na jednom događaju u ponedeljak.

"To je prvi put da smo to videli s tog tipa broda PLA", objasnio je on i dodao: "Imamo zaštitnu opremu za svoje pilote, i što je važno da su takođe obučeni za borbu sa tim."

Američka vojska - koja je takođe poslala ratne brodove u more na testiranje laserskog oružja na brodu - imala je sličnih problema sa kineskom vojskom u prošlosti.

Na primer, Ministarstvo odbrane optužilo je kinesku vojsku stacioniranu u prvoj prekomorskoj bazi u Džibutiju da je ciljala američke vojne avione sa laserima vojne klase u 2018. Pentagon je rekao da aktivnost predstavlja "istinsku pretnju našim vazduhoplovcima".

Kaže se da je pilot C-130 zadobio manje povrede oka. SAD su optužile Kinu i zbog ovog incidenta.

Kurir.rs/Business Insider Foto: Profimedia/EPA