Foto: Pančevo

JAPANCI ODUŠEVLJENI PRIRODOM U PANČEVU: Najviše su ih privukle ptice, a evo šta će uraditi kako bi ih sačuvali VIDEO

Srbija
> 17:39h

U Pančevu je počela realizacija zajedničkog projekta srpskih i japanskih stručnjaka koji se odnosi na ispitivanje kvaliteta zemljišta i podzemnih voda i praćenje dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci.

U pitanju je trogodišnji projekat koji ima za cilj razmenu znanja, edukaciju lokalnog stanovništva, a isto tako i unapređenje životne sredine u Pančevu kroz saradnju između akademske javnosti, gradske uprave, industrije i građana.

foto: Pančevo

Tim povodom Pančevo je krajem februara ugostilo japanske stručnjake koji su obišli kompleks HIP Petrohemije i Parka prirode "Ponjavica" i upoznali se sa trenutnim stanjem na terenu.

- Pančevo će nastaviti sa unapređenjem životne sredine i to je veoma važno za nas - rekao je prlikom posete ovom gradu dr Takeši Nakano sa Univerziteta u Osaki koji se nalazi na čelu tima koji će u narednom periodu ponuditi najoptimalnija rešanja za unapređenje životne sredine u ovom gradu.

Članica gradskog veća, Katarina Banjaji, rekla je da će se radna grupa koja je formirana u okviru ovog projekta fokusirati na pronalaženje rešenja za unapređenje upravljanja komunalnim otpadom i očuvanja ekološkog sistema u Parku prirode Ponjavica.

- Plan je da se uz pomoć japanskih stručnjaka pokrene monitoring, jer bi to pozitivno uticalo kako na očuvanje biodiverziteta tako i na turističku ponudu Banatskog Brestovca i Omoljice - rekla je Banjai.

foto: Pančevo

Podsetimo, prethodne tri godine grad je u saradnji sa JKP “Zelenilo” na Ponjavici realizovao veliki broj aktivnosti, među kojima je i izgradnja 2 osmatračnice za ptice. Upravo taj biodiverzitet ptica je i bio glavni razlog što su se japanski stručnjaci zainteresovali za ovaj Park prirode.

(Kurir.rs/@pancevutreba)

Foto: Pančevo