Foto: EPA / Stephanie Lecocq

JENS STOLTENBERG

GENERALNI SEKRETAR NATO: Alijansa procenjuje kako da pomogne Turskoj

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa procenjuje kako će da pomogne Turskoj, koja se na severu Sirije sukobljava sa sirijskim snagama, koje podržava Rusija.

Planeta

"Stalno procenjujemo situaciju i pružamo podršku Turskoj", rekao je juče Stoltenberg novinarima u Zagrebu, prenela je Hina.

On je naveo da se Turska graniči sa Irakom i Sirijom i da nijedna saveznica NATO nije propatila više niti je bila zahvaćena tolikim nasiljem kao Turska.

foto: Profimedia

Stoltenberg je rekao da su u Turskoj već raspoređeni protivraketni sistemi "Patriot" iz Španije, da avioni AWACS patroliraju nebom i da brodovi NATO-a pojačano ulaze u turske luke.

On smatra da su izazovi veliki i da se nijedna institucija ne može sama nositi sa njima.

"Potrebno je zajedničko rešenje za zajedničke izazove u Siriji", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je u Zagrebu učestvovao na sastanku evropskih ministara odbrane o situaciji u Siriji i na grčko-turskoj granici.

foto: EPA/Erdem Sahin

Turska, članica NATO, očekuje pomoć saveznika u vreme intenziviranja sukoba u Idlibu, provinciji udaljenoj nekoliko desetina kilometara od turske granice, u kojoj se Ankara i pobunjenici koje podržava bore protiv sirijske vojske, koju podržava Rusija.

Poslednjih meseci iz provincije je izbeglo skoro milion ljudi.

Nakon eskalacije sukoba prošle nedelje, kada je u vazdušnim napadima snaga sirijske vlade poginulo 33 turska vojnika, Turska je rešila da pusti izbeglice i migrante da iz te zemlje slobodno idu ka Evorpskoj uniji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA / Stephanie Lecocq